Neiskorišćeni potencijal za grejanje: Toplota koja odlazi u vazduh godinama

0
484
gejzir topla voda
Foto: Gejzir-Island/ Pixabay

Region Mačve slobodno može da se uporedi sa Islandom, kada je reč o gejzirima i izvorištima tople vode, na dubini od 800 metara, iz kojih se izdižu oblaci pare. Temperatura vode od 78 stepeni Celzijusa, iz osam bušotina termalne vode svakodnevno na površinu izbaci energiju koja se može porediti sa 63 tone tečnog goriva. Mačva prosto pluta iznad prostranog bazena tople vode.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Hidrotermalna istraživanja započeta su još 80-tih godina. Iz bušotine Beljište isteklo je više od 24 milijardi litara tople vode. Da bi se tolika količina vode zagrejala do 78 stepeni, bilo je potrebno da se spali uglja (nafte) u vrednosti od oko 40 miliona dolara, trvde stručnjaci.  Ta suma predstavlja nenadoknadiv gubitak.

Opština Bogatić jedna je od tri koja je 2012. godine, na osnovu tadašnje studije izvodljivosti Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske unije. Tokom godina nije opala ni temperatura, ni pritisak vode, što upućuje na činjenicu da je ovaj izvor neiscrpan. Tokom zime uz pomoć te energije grejaće se 10 javnih objekata u opštini Bogatić. Do nedavno jedinu korist od tople vode imali su lokalni meštani, koji su na izvor dovodili svinje na šurenje, pa veće iskoristivosti nije ni bilo. Toplota je godinama odlazila u vazduh nepovratno, i u kriznim vremenima, koja će se po svoj prilici i najavi vlasti ponoviti i ove zime, a možda i sledeće.

Adama Sultan 1120x180

Obnovljivi izvori energije

Političari najavljuju da će ovo biti nezapamćeno teška zima, kakvu nepamtimo. Restikcije struje su sasvim izvesne ove 2022 godine. Polako nas pripremaju na sedenje u mraku, manjak energije i cvoktanje od zime, kao posledicu svega navedenog. Ranijih godina, a i danas država nije uspela u potpunosti da iskoristi obnovljive izvore energije , gde spada i biomasa (slama i žetveni ostaci), energija Sunca, vetra, planinskih potoka i rečica. Ukoliko bi se iskoristina ova energija na pravi način , ne bi se možda u potpunosti rešio problem manjka energije, koji je zadesio ne samo nas, već i čitav svet, ali bi se proredile redukcije i mrak i umanjili bi se izdaci za uvoz energenata i elektične energije.

PROČITAJTE I...  Mačva: Za seoske kuće nema kupaca

U Bogatićuje je pre 3 godine završena izgradnja daljinskog sistema grejanja na hidrogeotermalnu energiju, ovakvim sistemom grejanja ušteda na godišnjem nivou iznosiće između 12 i 18 miliona dinara.

galenika pylon 1120x85

Pored svega navedenog, potencijal za razvoj banjskog turizma u ovom kraju Srbije je ogroman i mogao bi da bude „zlatni rudnik“, koji bi Opštini, ali i državi donosio velike sume novca. Potrebno je da se ulože sredstva, privuku turisti, ponude sadržaji i komercijalizuje ceo projekat.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstMalinari: Još uvek čekamo isplatu novca za malinu predatu pre 2 meseca
Sledeći tekstFormira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime