Siva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije

0
1003
Agrosaveti - Proizvođači rakije 01

Krajnje je vreme da nacionalnom proizvodu zaustavimo nelegalnu prodaju, kažu registrovani proizvođači rakije.

Spyrale Adama 1120x1080

Registrovani proizvođači rakije sve manje imaju snage u borbi protiv sive ekonomije, upozorio je predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u PKS Ivan Urošević.

„Podaci o nelegalnoj trgovini poslednjih deset godina su alarmantni. Ako se nešto ne promeni, naš nacionalni proizvod je u velikom problemu. Sve je manje proizvođača koji imaju snage da se ozbiljno bave ovom proizvodnjom, a to se automatski odražava i na sam kvalitet proizvoda“ – rekao je Urošević na okruglom stolu organizovanom u Privrednoj komori Srbije. Često se govori da je rakija naš nacionalni proizvod pa je krajnje vreme, smatra, da se tako prema njemu i ophodimo.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Rakija kao nacionalni proizvod

„Rakija je jedan od retkih proizvoda koji niko ne može da falsifikuje pa čak ni Kinezi jer je reč o proizvodu od voća sa našeg terena koji ima svoje specifičnosti. Mislim da je ovo proizvod koji treba mi sami da cenimo mnogo više i da se bavimo njime“ – kaže Urošević. Istakao je da je važno znati šta se nalazi u prometu i šta kroz ugostiteljske objekte i kroz nelegalnu prodaju dospeva do građana.

PROČITAJTE I...  Napravite svežu vezu na Fruitnet forumu

Broj registrovanih proizvođača rakije se, navodi, stalno menja. Prema poslednjoj evidenciji, ima ih oko 500, dok ih je u 2009. bilo oko 2.000. Smatra da je broj onih koji se bave proizvodnjom rakije, a koje sistem ne vidi, daleko veći.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Možemo da pretpostavimo da se sigurno tih 1.500, koji su nekad bili registrovani a više ne postoje u registru, i dalje bave time, a siguran sam da ima mnogo više onih koji su naknadno ušli u ovaj posao“ – rekao je Urošević.

Iako se falsifikovanjem rakije istina još ne bave Kinezi, ona je često na meti domaćih plagijatora. Na koji način se falsifikuje srpski brend i da li prosečan kupac može da napravi razliku? Stručnjaci kažu da se analizama može pouzdano utvrditi poreklo etanola pa tako i da li je rakija originalna.

Šljivovica najfalsifikovanija

Prema ranijem istraživanju Politike, od svih voćnih rakija najviše se falsifikuje „šljivovica“, koja je ujedno i najtraženije piće u ovoj kategoriji. Zbog toga su potrošači najsigurniji kada kupuju proizvode sa geografskim poreklom, koja jesu skuplji ali je njihova proizvodnja strogo kontrolisana.

PROČITAJTE I...  EU: Sankcije zbog pritiska na proizvođače hrane

Za oprez svakako ima razloga jer u Grupaciji uvoznika i distributera alkoholnih pića procenjuju da gotovo 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine miliona evra godišnje. Predsednik ove grupacije Miloš Ilić izjavio je da taj alarmantan podataka pokazuje da je siva ekonomija gorući problem u industriji alkoholnih pića.

„Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača“ – rekao je Ilić.

Naveo je da su udruženja distributera i proizvođača pripremila hodogram, odnosno plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola.

„Poljoprivredna inspekcija je za 11 meseci ove godine sprovela 370 kontrola na pijacama i 1.500 kontrola u ugostiteljskim objektima, ali nam je najveći problem to što imamo samo 15 inspektora“ – konstatovao je Milomir Obradović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Agronews, Politika

Prethodni tekstEdukativni karavan za poljoprivredne proizvođače i otkupljivače
Sledeći tekstMačva: Za seoske kuće nema kupaca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime