Osnovana prva složena zadruga u Srbiji

0
694
Agrosaveti - Prva srpska složena zadruga 01

Srbija je dobila prvu “složenu zadrugu”, piše Sputnjik. Osnovana u Arilju, udruživanjem pet regionalnih zadruga, baviće se prikupljanjem i skladištenjem voća, njegovom preradom, ali i plasmanom proizvoda direktno na tržište. Bez posrednika.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Osnivačka skupština prve složene zadruge u Srbiji održana je 19. jula, očekuje se da za koji dan bude upisana u Agenciji za privredne registre i za mesec dana bi trebalo da bude razrađena cela priča, kaže jedan od glavnih inicijatora njenog osnivanja Božo Joković, direktor i osnivač ariljske zadruge Agro eko voće.

Prva srpska složena zadruga okrenuta isključivo voćarstvu

Joković je bio uporan i u osnivanju složene zadruge, s obzirom na sve što se dešavalo sa malinom, ariljskim i srpskim brendom.

Adama Sultan 1120x180

„Platili smo ceh za sve, da se uče na našim greškama“ – kaže Joković za Sputnjik i objašnjava da je najveći značaj složenih zadruga upravo izlazak na tržište u kontinuitetu, kvalitetu i količini i direktan nastup na tržištu. Dakle, bez posrednika.

Prva srpska složena zadruga je, kako napominje, okrenuta isključivo voćarstvu i u njoj će biti zastupljena različita voćarska proizvodnja.

galenika pylon 1120x85

„Pet regiona je tu vezano i pet različitih zadruga. Dakle jedna kompletna, maltene nacionalna voćarska priča, koja se ne odnosi samo na malinu. Baziraćemo se i na višnju, i na šljivu, i na ostale vrste voća“ – kaže sagovornik Sputnjika, koji napominje da će javnost o tehničkim detaljima složene zadruge biti upoznata kada ona bude upisana u APR.

PROČITAJTE I...  Organska poljoprivreda porodice Mamužić

U zadruzi i prerađivački kapaciteti

Na pitanje da li nova zadruga podrazumeva i prerađivačke kapacitete, on odgovara potvrdno i napominje da oni već postoje.

„Već imamo skladištenje voća, kao i prerađivački kapacitet u Arilju koji ćemo još da dopunimo, proširimo i još malo da modifikujemo. Za mesec dana ćemo imati razrađenu celu priču“ – ističe Joković.

Mogućnost osnivanja složenih zadruga, što praktično podrazumeva skladištenje, industrijsku preradu, izvoz, zadružnu samokontrolu i to ne samo finansijskog poslovanja, već i celokupne aktivnosti, zadruge koje zajednički proizvode i plasiraju na domaćem i svetskom tržištu, predviđena je Zakonom o zadrugama.

Izvor: Agronews, Sputnik

Prethodni tekstOrganska hrana
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime