Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prodaju se za stotinu dinara. Povrtari kažu da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji jer ih nema na domaćem tržištu.
Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili značajno jeftiniji.
„Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije“ – kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. – „Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda“.
Krompir i luk biće još skuplji
Zelenović kaže da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji, za deset do 20 dinara jer ne samo što ih nema na domaćem tržištu, naglašava Zelenović, već nema ni velikog izbora odakle ovo povrće uvesti.
„Za sada uvoznici krompir i luk kupuju u Belgiji i Belorusiji, ali bar za sada na srpskom tržištu ovog povrća iz izvoza nema u velikim količinama“ – ističe Zelenović.
Po rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Žarka Ilina, luka sigurno neće biti već od marta, a krompira od aprila. Ipak, Ilin ističe da se nestašica krompira neće osetiti jer će na tržištu mladog krompira biti u maju. Međutim, taj rod, svi su izgledi, navodi Ilin, za naše prilike biće skup.
„Ove godine prinosi luka i krompira nisu bili veliki, ali je ipak bilo izvoza. Posebno mnogo luka domaći povrtari izvezli su prvenstveno u Albaniju. Uz to, naši proizvođači krompira i luka izvozili su svoje proizvode u Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu… jer je tražnja u tim zemljama bila velika, ali je razlog svakako bila i cena, koja je bila daleko viša nego na domaćem tržištu“ – naglasio je Ilin.
Nakupci krivi za zelen
I cena zeleni je na Futoškoj pijaci u Novom Sadu zabeležila svojevrstan rekord. Кilogram zeleni i celera prodavao se po 300 dinara, mešana zelen za 200 dinara, a veza prešuna 80 dinara.
Jedan od većih proizvođača zeleni iz Mola Zoltan Lajko, koji ima u zakupu sedam tezgi na novosadskim pijacama, ukazuje da je i ovo povrće slabo rodilo ove godine, ali i da nije samo slab prinos razlog zašto je na Futoškoj pijaci kilogram zeleni 300 dinara.
„Razlog za visoku cenu zeleni su i nakupci koji već duže na Futošku pijacu donose zelen i preprodaju je, pošto proizvođači, zbog nedostatka radnika, na ovoj pijaci ne prodaju svoje povrće“ – kaže Lajko. – „Povrtari na Limanskoj i Satelitskoj pijaci belu zelen nude za 180 dinara, a kilogram mešane zeleni za 150 dinara“.
Ilin ističe da trenutna cena luka i krompira ne govori da je to povrće skupo već da su primanja građana mala.
„Treba znati da proizvođače proizvodnja luka po hektaru košta oko 7.000 evra, a krompira od 3.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od toga da li se koristi sopstveno ili kupovno seme“ – rekao je Ilin.
Izvor: Agronews, Dnevnik