Luk i krompir dostigli dostigli cenu od 100 din/kg

0
15371
Agrosaveti - Prinosi luka i krompira 01

Kilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prodaju se za stotinu dinara. Povrtari kažu da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji jer ih nema na domaćem tržištu.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili značajno jeftiniji.

Chief-1120x180

„Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije“ – kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. – „Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda“.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Krompir i luk biće još skuplji

Zelenović kaže da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji, za deset do 20 dinara jer ne samo što ih nema na domaćem tržištu, naglašava Zelenović, već nema ni velikog izbora odakle ovo povrće uvesti.

Nicogan-1120x180

„Za sada uvoznici krompir i luk kupuju u Belgiji i Belorusiji, ali bar za sada na srpskom tržištu ovog povrća iz izvoza nema u velikim količinama“ – ističe Zelenović.

Biofor baner 728x90

Po rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Žarka Ilina, luka sigurno neće biti već od marta, a krompira od aprila. Ipak, Ilin ističe da se nestašica krompira neće osetiti jer će na tržištu mladog krompira biti u maju. Međutim, taj rod, svi su izgledi, navodi Ilin, za naše prilike biće skup.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprika na otvorenom u selu Ravnje

„Ove godine prinosi luka i krompira nisu bili veliki, ali je ipak bilo izvoza. Posebno mnogo luka domaći povrtari izvezli su prvenstveno u Albaniju. Uz to, naši proizvođači krompira i luka izvozili su svoje proizvode u Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu… jer je tražnja u tim zemljama bila velika, ali je razlog svakako bila i cena, koja je bila daleko viša nego na domaćem tržištu“ – naglasio je Ilin.

Nakupci krivi za zelen

I cena zeleni je na Futoškoj pijaci u Novom Sadu zabeležila svojevrstan rekord. Kilogram zeleni i celera prodavao se po 300 dinara, mešana zelen za 200 dinara, a veza prešuna 80 dinara.

Jedan od većih proizvođača zeleni iz Mola Zoltan Lajko, koji ima u zakupu sedam tezgi na novosadskim pijacama, ukazuje da je i ovo povrće slabo rodilo ove godine, ali i da nije samo slab prinos razlog zašto je na Futoškoj pijaci kilogram zeleni 300 dinara.

„Razlog za visoku cenu zeleni su i nakupci koji već duže na Futošku pijacu donose zelen i preprodaju je, pošto proizvođači, zbog nedostatka radnika, na ovoj pijaci ne prodaju svoje povrće“ – kaže Lajko. – „Povrtari na Limanskoj i Satelitskoj pijaci belu zelen nude za 180 dinara, a kilogram mešane zeleni za 150 dinara“.

Ilin ističe da trenutna cena luka i krompira ne govori da je to povrće skupo već da su primanja građana mala.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo u Sirigu

„Treba znati da proizvođače proizvodnja luka po hektaru košta oko 7.000 evra, a krompira od 3.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od toga da li se koristi sopstveno ili kupovno seme“ – rekao je Ilin.

Izvor: Agronews, Dnevnik

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime