Luk i krompir dostigli dostigli cenu od 100 din/kg

0
16134
Agrosaveti - Prinosi luka i krompira 01

Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prodaju se za stotinu dinara. Povrtari kažu da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji jer ih nema na domaćem tržištu.

Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili značajno jeftiniji.

Vertigo-katalog-1120x1080

„Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije“ – kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. – „Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda“.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Krompir i luk biće još skuplji

Zelenović kaže da se može očekivati da u narednom periodu krompir i luk budu i skuplji, za deset do 20 dinara jer ne samo što ih nema na domaćem tržištu, naglašava Zelenović, već nema ni velikog izbora odakle ovo povrće uvesti.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja ceđenog soka od paradajza

„Za sada uvoznici krompir i luk kupuju u Belgiji i Belorusiji, ali bar za sada na srpskom tržištu ovog povrća iz izvoza nema u velikim količinama“ – ističe Zelenović.

Biofor baner 728x90

Po rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Žarka Ilina, luka sigurno neće biti već od marta, a krompira od aprila. Ipak, Ilin ističe da se nestašica krompira neće osetiti jer će na tržištu mladog krompira biti u maju. Međutim, taj rod, svi su izgledi, navodi Ilin, za naše prilike biće skup.

„Ove godine prinosi luka i krompira nisu bili veliki, ali je ipak bilo izvoza. Posebno mnogo luka domaći povrtari izvezli su prvenstveno u Albaniju. Uz to, naši proizvođači krompira i luka izvozili su svoje proizvode u Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu… jer je tražnja u tim zemljama bila velika, ali je razlog svakako bila i cena, koja je bila daleko viša nego na domaćem tržištu“ – naglasio je Ilin.

Nakupci krivi za zelen

I cena zeleni je na Futoškoj pijaci u Novom Sadu zabeležila svojevrstan rekord. Кilogram zeleni i celera prodavao se po 300 dinara, mešana zelen za 200 dinara, a veza prešuna 80 dinara.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šampinjona u Zrenjaninu

Jedan od većih proizvođača zeleni iz Mola Zoltan Lajko, koji ima u zakupu sedam tezgi na novosadskim pijacama, ukazuje da je i ovo povrće slabo rodilo ove godine, ali i da nije samo slab prinos razlog zašto je na Futoškoj pijaci kilogram zeleni 300 dinara.

„Razlog za visoku cenu zeleni su i nakupci koji već duže na Futošku pijacu donose zelen i preprodaju je, pošto proizvođači, zbog nedostatka radnika, na ovoj pijaci ne prodaju svoje povrće“ – kaže Lajko. – „Povrtari na Limanskoj i Satelitskoj pijaci belu zelen nude za 180 dinara, a kilogram mešane zeleni za 150 dinara“.

Ilin ističe da trenutna cena luka i krompira ne govori da je to povrće skupo već da su primanja građana mala.

„Treba znati da proizvođače proizvodnja luka po hektaru košta oko 7.000 evra, a krompira od 3.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od toga da li se koristi sopstveno ili kupovno seme“ – rekao je Ilin.

Izvor: Agronews, Dnevnik

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime