Poslednja AgroSens obuka u ovoj sezoni

0
863
Agrosaveti - Digitalne farme 01

Otvoreni dan Digitalne farme biće održan 26. oktobra u mestu Krivaja, pored Bačke Topole, saopštio je Institut BioSens. Pored toga, kako se dalje navodi u saopštenju, 27. oktobra na Institutu BioSens u Novom Sadu biće održana poslednja obuka u ovoj sezoni za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

Adama Maganic 1120x180

Tema sedmog Otvorenog dana Digitalne farme je upotreba sondi za merenje elektromagnetne provodljivosti zemljišta i određivanje menadžment zona unutar parcele. Tokom Otvorenog dana, posetioci će imati priliku da saznaju na kom principu EM sonda vrši merenja, i na koji način proizvođači ove informacije mogu da iskoriste kako bi unapredili svoju proizvodnju i prinose.

Elektromagnetna provodljivost zemljišta

Unutar iste parcele, kako se objašnjava u saopštenju, usled različitog kvaliteta zemljišta, prinos useva može da varira i do nekoliko puta. Određivanje različitih karakteristika zemljišta omogućava bolje razumevanje potreba useva kako bi se ostavrio uravnotežen i optimizovan prinos na celoj njivi.

MPS baneri II

Uz pomoć elektromagnetne (EM) sonde meri se elektromagnetna provodljivost zemljišta. Na osnovu merenja EM sonde određuju se zone sa homogenim svojstvima zemljišta unutar njih. Ova tehnika smanjuje broj potrebnih laboratorijskih uzoraka i time smanjuje cenu analize, stoji u saopštenju.

PROČITAJTE I...  Precizna poljoprivreda pravi uštede

Utvrđivanje menadžment zona

Na osnovu ovakvih merenja određuju se takozvane menadžment zone koje ukazuju na različit potencijal zemljišta da ostvari prinos. Analizom podataka dobijenih uz pomoć EM sonde, kao i drugih uređaja, poput senzora za mapiranje prinosa, dronova ili integracijom podataka sa satelitskih snimaka, dobijaju sa mape za varijabilnu setvu i đubrenje parcele, čime se ostvaruje značajna ušteda potrošnje semena i mineralnih đubriva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Tokom Otvorenog dana, posetioci će imati priliku da saznaju na kom principu EM sonda vrši merenja, i na koji način proizvođači ove informacije mogu da iskoriste kako bi unapredili svoju proizvodnju i prinose.

Pored toga, kako se dalje navodi u saopštenju, 27. oktobra na Institutu BioSens u Novom Sadu biće održana poslednja obuka u ovoj sezoni za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Za prijavu kliknite OVDE.

Izvor: Agronews

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstČetvrti tradicionalni susret kozara Srbije
Sledeći tekstPrerada ribe unosan biznis

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime