Obuka za organsku proizvodnju

0
1077
Agrosaveti - Obuka za organsku proizvodnju 04

Nacionalno udruženje Srbija Organika sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku ministarstva za rad i zapošljavanje, sprovelo je program obuka za organsku proizvodnju za 80 žena. Ove žene su mahom nezaposlene i zarađuju nedovoljno da bi izdržavale svoje porodice.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Formalno sam nezaposlena i tu vidim prostor gde ću biti sigurna da ja pre svega za svoju decu tj. svoju porodicu obezbeđujem zdravu hranu. A potom obezbedim i neki prihod. Najveće iznenađenje je koliko je tržište otvoreno i gladno organske proizvodnje, ima prostora da se radi. Takođe naučili smo o održavanju biljaka i glavnim borbama sa kojima se susreću proizvođači, sa korovima, sa zdravljem biljaka itd.“– rekla je Biljana Stanojčić, polaznica obuke.

Agrosaveti - Obuka za organsku proizvodnju 02

Biljana ima voćnjak nadomak Beograda, koji je zpušten te u njegovoj revitalizaciji vidi šansu za razvoj organskog voćarstva. Ovoj diplomiranoj filolistkinji najveći izazov će biti uskladiti porodične obaveze, gradski život i svakodnevnu brigo o kućnom imanju.

Adama Sultan 1120x180

„Početni kapital je neophodan, pre svega da bi uredila zemljište, povadila određena stabla. Moram da unajmim određenu mehanizaciju, jer nemam ništa od mehanizacije. Tako da bi dobro došla neka pomoć pri kupovini neke mehanizacije, po meni bila bi ključna. Ukoliko imam to, imam znanje, informacije, podršku, saradnju za plasiranje, sertifikaciju… To bi po meni bilo najznačajnije“ – rekla je Biljana Stanojčić.

PROČITAJTE I...  Kopriva u biljnoj proizvodnji: Efikasna ishrana i zaštita za biljke

Agrosaveti - Obuka za organsku proizvodnju 01

 

Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena

Projekat organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena, osmišljen je kako bi se ženama pružila šansa da se ekonomski osnaže. Za otpočinjanje ovakvog posla nisu potrebna velika ulaganja, a proizvodnja je moguća i na malim posedima.

Aneri Galenika 1120x185px

„Osnovni cilj je sa jedne strane ekonomsko osnažljivanje žena, prevashodno onih koje su nezaposlene. Takođe i one koje su zaposlene, ali koje imaju mala sredstva da bi izdržavale svoje porodice. Sa druge strane povećanje proizvodnje organskih proizvođača, prevashodno na teritoriji beogradskih opština i opština koje gravitiraju ka Beogradu. Zašto? Dobro znamo da je beogradsko tržište najveći konzument organske hrane. Sa druge strane beležimo neprekidan, konstantno povećan rast potražnje za organskim proizvodima. A ponuda često nije adekvatna toj potražnji. Tako da se recimo poslednjih godina javlja veliki broj uvoznih proizvoda, ne samo gotovih, prerađenih, već i svežih. Smatramo da je tu jedan prostor koji bi mogle da nadomeste sa organskim proizvodima ove naše korisnice projekta. Mi smo njih prvo obučili, obuka je trajala prvo tri dana teorijska. Potom jednim danom praktične obuke, odnosno posete organskim gazdinstvima, kao primer dobre prakse, koje vode baš žene“ – rekla je Ivana Simić iz Serbia Organika.

PROČITAJTE I...  Novi Sad – podrška organskim poljoprivrednicima

Agrosaveti - Obuka za organsku proizvodnju 03

Cilj koji je Serbia Organika postavila pred sebe je da se projekat ne završi na ovoj obuci već da bude nastavljen.

Prethodni tekstProizvodnja jabuka u Tavankutu
Sledeći tekstRasadničarska proizvodnja ruža u Lipolistu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime