Novosadski InoSens među najboljim inovatorima u Evropi

0
607
Agrosaveti - Novosadski InoSens među najboljim inovatorima u Evropi 01

Novosadska kompanija InoSens našla se među devet najboljih inovatora u Evropi i tako ušla u uži krug za prestižnu nagradu EU Innovation Radar Prize 2018. Javno glasanje već je počelo, a publika će za svoje favorite moći da glasa sve do 12. novembra.

Spyrale Adama 1120x1080

EU Innovation Radar Prize je prestižno takmičenje koje je pokrenula Evropska komisija sa ciljem da prepozna ključne inovatore i napredne tehnologije kao novi vid poslovanja budućnosti. Između više stotina start up kompanija, malih i srednjih preduzeća i univerzitetskih timova koji su za svoje inovacije prethodno dobili podršku od EU, novosadska kompanija InoSens ušla je u prvih devet nominovanih u kategoriji Najbolje mlado preduzeće (Best Young SME), kao jedini finalista iz Srbije.

Spoj tehnologije i duge tradicije

InoSens je u finale ušao zahvaljujući svojoj digitalnoj platformi GATES koja uvodi elemente gejminga da poljoprivrednicima ponudi potpuno personalizovanu obuku u pogledu primene novih tehnologija u različitim poljoprivrednim sistemima, kao i mogućnost da iz prve ruke osete ekonomske uštede koje bi mogli ostvariti.

U ovoj igri, dostupnoj online ili preko mobilnih uređaja, poljoprivrednici prvo definišu veličinu svoje farme, vrstu useva i sistem navodnjavanja i prehrane koji koriste. Zatim biraju novu tehnologiju odnosno proizvod koji žele da testiraju i kroz simulaciju posmatraju kako ona utiče na produktivnost njihove farme u toku jedne ili dve sezone. Simulacija kao rezultat daje kolike bi bile potrošnja vode i sredstava za prehranu kao i koliko novca bi poljoprivrednik uštedeo uvođenjem odabrane tehnologije.

PROČITAJTE I...  Precizna poljoprivreda u ratarstvu

„Ova nominacija predstavlja veliku profesionalnu satisfakciju za ceo naš tim, ali je ujedno i potvrda da je i u Srbiji moguće kreirati vrhunske proizvode za globalno tržište“ – rekla je Maja Žikić, marketing menadžer u InoSensu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Žikić je ukazala na značaj podrške EU, i to ne samo u finansijskom pogledu, već i kada je u pitanju pristup razgranatoj mreži partnera bez koje bi razvoj i validacija kompleksne AgTech platforme kakva je GATES bili i te kako otežani.

Ekspertski žiri bira najbolje

Javno glasanje otvoreno je sve do 12. novembra. Posle toga, najbolji će imati priliku da se pred stručnim žirijem sastavljenim od investitora i eminentnih preduzetnika iz cele Evrope, bore u velikom finalu 5. decembra u Beču.

Dalji tok takmičenja možete ispratiti putem zvanične EU Innovation Radar Prize 2018 stranice, gde takođe možete glasati za novosadski InoSens: https://ec.europa.eu/futurium/en/innovation-radar-prize/best-young-sme-2018.

Izvor: Agronews, ekapija

Prethodni tekstProdužen rok za podsticaje za mlade poljoprivrednike
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u Šumadiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime