Proizvodnja šampinjona u Zrenjaninu

0
5286
Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 02

Prvi susret sa pečurkama, naš domaćin Željko Šesta iz Zrenjanina, imao je u detinjstvu, u svom rodnom Petrinju. Nije ni slutio da će više decenija kasnije, taj ukras prirode i delikatesna namirnica, biti glavni izvor prihoda njegovoj porodici.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ovaj mašinski tehničar po zanimanju, oprobao se i kao ugostitelj, trgovac, prevoznik a ideja o proizvodnji šampinjona, kako uz osmeh kaže, nikla je kao pečurka posle kiše.

Znanje je temelj uspeha

Ideja je došla spontano ali ne i uspeh. Kako kaže Željko od samog početka naoružao se strpljenjem, voljom i ljubavlju ali i znatiželjom, zahvaljujući kojoj je neprestano istraživao i postavljao temelje svoje proizvodnje.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 07

Dopunsko zanimanje, od 30 komada briketa, sada već davne 2000. godine, pretvorio je u mega proizvodnju od 30 hiljada briketa i svrstao se u red najuspešnijih vojvođanskih proizvođača, tog visokoproteinskog povrća. Kaže da je sate i sate provodio u prelistavanju, tada oskudne stručne literature, i upoređivanju teorijskog znanja sa onim što je radio u svom prvom gljivarniku.

Put od početnika do veterana

Danas ovaj veteran u proizvodnji pečuraka, na brojnim susretima poljoprivrednika, nesebično savetuje početnike. Kao glavni tehnolog, više od 12 sati dnevno provodi u 28 objekata na gazdinstvu u selu Mužlja, nadomak Zrenjanina.

galenika pylon 1120x85

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 06

Prema njegovim rečima, ciklus proizvodnje počinje nultim danom, odnosno onog trenutka kada se kompost unosi u objekte. Kako dalje objašnjava, kompost je hranljiva podloga u kojoj nastaju micelije. U fazi inkubacije, on stoji od 14 do 16 dana, na odgovarajućoj temperaturi, kako bi pomenuti micelijum izašao na površinu.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti u povrću posle hladnog vremena

U narednoj fazi neophodno je da se kompost prekrije tresetom, kako bi micelije urasle u njega. Dvadeset i petog dana sledi obaranje temperature u gljivarniku na 17 stepeni Celzijusa, kada započinje process fruktifikacije tj. formiranja malih pečuraka, preciznije šampinjona.

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 05

Berba najčešće počinje četrdesetog dana i traje tri nedelje. Potom slede procesi čišćenja, dezinfekcije i višednevnog provetravanja tunela čime su objekti spremni za započinjanje novog ciklusa proizvodnje. Ovaj iskusni proizvođač uspeva da napravi 6 turnusa godišnje.

Domaće tržište preferira zatvorene šampinjone

Ne postoji standardizovan oblik ni veličina šampinjona koji bi trebalo da se proizvedu u njihovim gajilištima. Naš sagovornik navodi da je jedini kriterijum, kojeg se pridržavaju od prvog dana, da su šampinjoni zatvoreni i da se odstranjuju prljavi delovi. Prema njegovim saznanjima, u pojedinim zemljama Evrope, bolju prođu imaju otvoreni šampinjoni, jer ih smatraju isplativijima, a kupci navode da im više odgovara njihova aroma.

Nedostatak radne snage – gorući problem

Jedan od razloga zbog kojeg se, kako kaže, opredelio baš za uzgoj šampinjona jeste i činjenica da nema mnogo prirodnih neprijatelja u toku procesa proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Imaćemo manje štete od grada - stigli novi protivgradni sistemi

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 04

Dešavalo im se da su se na površini komposta pojavili određeni patogeni organizmi, koji se smatraju „konkurencijom“ micelijumu, kradući mu energiju i hranljive materije što se neretko negativno odražava i na prinos. Na putu do uspeha, osim potencijalnih bolesti pečuraka, usporava ga i manjak kvalitetne radne snage koju je sve teže pronaći u tom delu Banata.

Lideri proizvodnje svežih šampinjona u Vojvodini

Snimanje priloga bila je prilika i za susret nauke i prakse na terenu, savetodavca Dragana Markovića iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Zrenjaninu i našeg domaćina. Govoreći o njihovoj dugogodišnjoj saradnji i smernicama, koje je gazdinstvo porodice Šesta primenilo u svakom segmentu proizvodnje, Marković kaže da ih na raznim stručnim predavanjima sa zadovoljstvom ističe kao lidere u toj proizvodnji u Vojvodini.

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 03

Kako dodaje ovaj savetodavac, Željko nije jedini u tom kraju koji se uspešno bavi proizvodnjom svežih šampinjona, ali je među prvima uspeo da prekopira savremenu tehnologiju proizvodnje, na kojoj bi mu mogli pozavideti i najrenomiraniji evropski proizvođači.

„Kraljevski šampinjoni“ sve traženiji

Željko Šesta je od osnivanja do danas, imao velika ulaganja u proizvodnju  ali, kako nam je ponosno rekao, potrošači im nikada nisu stavljali primedbe na valjanost proizvoda. Svi rezultati uzoraka njihovih šampinjona, koji se redovno šalju u Laboratoriju za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda, pokazali su da je reč o zdravim namirnicama.

PROČITAJTE I...  Pet načina da iskoristite opalo lišće u bašti

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 01

Trude se da osluškuju potrebe tržišta, te su odnedavno, uz bele šampinjone uvrstili i braon. Na tržištu su prepoznatljivi i pod nazivom „portobello“ ili „kraljevski šampinjoni“, a opisujući njihovu aromu, naš sagovornik kaže da ukusom najviše podsećaju na domaći kesten.

Domaći šampinjoni najjeftiniji u regionu

Sveži šampinjoni ovog zrenjaninskog proizvođača, oko 12 tona nedeljno, plasiraju se u domaće trgovinske lance i poznate ugostiteljske objekte, a velika je potražnja za njima i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao i u susednoj Rumuniji.

Agrosaveti - Ciklus proizvodnje šampinjona 08

Kada je reč o trenutnoj prodajnoj ceni, Željko navodi da su domaći proizvođači pečuraka saglasni da bi oko 200 dinara bila optimalna. Ovaj poznavalac prilika kaže da su im, u poslednjih 15 godina, drastično povećani troškovi proizvodnje a cena šampinjona je stagnirala i, kako razočarano dodaje, godinama su  najjeftiniji su u regionu.

Za organizovaniji izvoz domaći proizvođači, po njegovom mišljenju, još uvek nisu spremni tim pre što ta proizvodnja nije prepoznata u domaćim zakonima. Želja mu je da njegovi šampinjoni u budućnosti postanu sinonim kvaliteta i zdrave hrane ali svojoj deci ne želi da nameće to kao jedini izbor.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSrbija dobija prvu farmu divljih svinja
Sledeći tekstEtno turizam na severu Bačke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime