Istraživanje kao osnov organske proizvodnje

0
621
Agrosaveti - Istaživanje u organskoj poljoprivredi 02

Oko 40% nastavnog osoblja Univerziteta EDUKONS uključeno je u naučno istraživački rad na 18 projekta koji se realizuju uz podršku Ministarstva prosvete i nauke ili Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i nauku. Od 2008. godine pa do sada bili su aktivni na 5 evropskih projekata, od kojih su dva IPA projekta prekogranične saradnje i tri Tempus projekta.

Adama Maganic 1120x180

„Od tih projekata jedan IPA se baš odnosila na nove tehnologije koje su u službi razvoja organske poljoprivrede. A sva tri Tempus projekta su se ticala organske poljoprivrede. To je projekat koji smo radili u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu, sa kolegama sa Fakulteta za prirodne nauke, departman za mikrobiologiju.“

Agrosaveti - Istaživanje u organskoj poljoprivredi 03

„Radilo se na jednom inovativnom projektu prečišćavanje zemljišta od različitih zagađenja, bilo da se radi o pesticidima ili nekim drugim zagađivačima koji dolaze iz konvencionalne poljoprivrede. Pri tome smo ispitivali različite mikrobiološke preparate i njihovo aktivnost u zemljištu u svrhu tog prečišćavanja. Ispitivana je takođe interakcija sa biljkama. Cilj je bio proizvodnja bio povrća – rekla je prof. dr Dejana Panković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Univerziteta Educons.

MPS baneri II

Prekogranična saradnja

Saradnju sa mađarskim obrazovnim institucijama Educons bi trebalo da nastavi i dalje u okviru novog projekta za koji su konkurisali, a sa tematikom sličnom kao i prethodnom.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Velikom Bokru

„Ideja je ista, pravljenje biopreparata koji nisu štetni, koja nemaju nikakva toksična dejstva. Naravno pre toga sve to treba da se ispita i proveri i u laboratoriji i u polju. Nadamo se da će projekat proći. Znači tema je ista, prečišćavanje zemljišta i gajenje biljaka na zdravom zemljištu“ – kaže prof. dr Dejana Panković.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Upravo ovakvi projekti omogućuju da jedna institucija razvija svoj naučno-istraživački rad, ali da osoblje, tačnije nastavnici prate savremene tokove u razvoju nauke. Međutim, nisu zanemarljiva ni sredstva koju su uglavnom usmerena na kupovinu laboratorijske opreme.

Agrosaveti - Istaživanje u organskoj poljoprivredi 01

„Mi dobijamo određena sredstva za kupovinu opreme. Znači u naše laboratorije koje koristimo i u istraživanjima i u radu sa studentima opremili sa velikim delom opreme. Znači sad pričamo o projektu veličine 40-50.000 evra pa i više, koji je investiran u istraživačku opremu“ – napominje prof. dr Dejana Panković.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

TEMPUS projekti

Osim IPA projekata ovaj Univerzitet je učestvovao na tri TEMPUS projekta koji pre svega imaju edukativni karakter. Upravo kroz jedan od njih su pokušali da ukažu na važnost edukacije u oblasti organske poljoprivrede i to kroz obrazovne institucije.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u Futogu

Agrosaveti - Istaživanje u organskoj poljoprivredi 04

„Naš prvi Tempus projekat, koji smo uradili u ovoj ustanovi, bavi se upravo edukacijom i razvojem kapaciteta i naše ustanove, ali i drugih ustanova Srbije, ne samo visoko školskih, nego i srednjoškolskih. Ideja je bila povezivanje obrazovnih institucija po vertikali, sa krajnjim ciljem razvojem novih programa iz oblasti organske poljoprivrede. Tako da imamo i publikacije na nivou srednjih škola, koja profesorima omogućavaju da svoje kurikulume unaprede i ubace sadržaje iz organske poljoprivrede, a isto tako i na visoko školskim ustanovama“ – navodi prof. dr Dejana Panković.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Za udžbenike iz organske poljoprivrede nastale tokom ovog projekta bile su zainteresovane škole iz Svilajnca i Šapca. Ova obrazovna institucija učestvuje i u Erazmus plus projektima gde studenti i profesori mogu da idu na razmenu u Varšavu ili Sofiju. Sa Univerzitetima iz ova dva grada je potpisan sporazum o saradnji i već nekoliko razmena je sprovedeno u delo.

Prethodni tekstDa li su proizvodi na rafovima u Srbiji bezbedni?
Sledeći tekstU Italiji obradiva zemlja za treće dete

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime