Farma Holštajn grla i proizvodnja mleka u selu Glušci

0
1831
Agrosaveti---Holstajn---grla---krave---mleko---Glusci---01

Porodica Obrenčević iz mačvanskog sela Glušci bavi se mlečnim govedarstvom. Trenutno na farmi imaju 30-ak grla. Kako nam je rekao naš domaćin, Dušan, oduvek se njegova porodica ovim bavila, a on je rado nastavio u tom pravcu.

Spyrale Adama 1120x1080

Trenutno je 17 grla na muži, a naši domaćini su zadovoljni rezultatima koje postižu, sa akcentom da se uvek radi sve kako bi mlečnost bila još bolja.

“Pretežno imamo crnog holštajna, on je mlečniji. Neke krave, koje su sveže muzare mogu da daju i do 40 litara. Kod mene je to prosek, a u taj prosek idu i one koje nisu na muži, jer i njih hranim, pa je štalski prosek oko 18-20 litara. Naravno, mi uvek težimo boljim rezultatima.” – kaže Dušan.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---Holstajn---grla---krave---mleko---Glusci---02

Naravno, za dobre rezultate, osim genetike, najvažnija je ishrana, te Obrenčevići o tome veoma vode računa. Ono što smo videli na farmi, a što je od ove sezone novo, jeste senaža od raži. Ona se na ovom gazdinstvu veoma dobro pokazala.

PROČITAJTE I...  Proizvođači mleka ponovo blokirali most u Šapcu

“Na inicijativu jednog veterinara smo to probali. Prvo jedan moj drugar, pa ja. I zadovoljni smo. Jako je dobra kultura. Sejete je u oktobru kad i pšenicu, skidate je u aprilu. Imate vremena tu posejati i kukuruz u optimalnom roku. Raž morate silirati u jednom određenom periodu, ona ne sme da iscveta. Kad počne da pušta cvet jedno 5-6 cm, tad je treba silirati. Krave je rado jedu, a i veća je mlečnost sad kad jedu to.” – priča nam naš domaćin.

PLAN PROŠIRENJE FARME

Kako kaže Dušan, senažu od raži će raditi i dogodine i to u većim količinama, jer planira da poveća i broj grla. Plan mu je da napravi još jedan objekat, pa da dođe do 50 muznih grla. S tim da će sada kupiti simentalca, kako bi imao telad za tov. Sve ovo zavisi od same situacije, pre svega cene mleka. Za sada je zadovoljan sa mlekarom kojoj predaje mleko, a cena bi svakako mogla biti bolja.

Agrosaveti---Holstajn---grla---krave---mleko---Glusci---03

“Zadovoljni smo sa mlekarom, a cena je takva kakva jeste. Tu mi ništa ne možemo. Imamo oko 36 dinara. Sve je skupo, sad je nafta malo pala, ali je nama i dalje skupa, jer je cena mleka takva.” – kaže Dušan.

PROČITAJTE I...  Protest proizvođača mleka održan u Beogradu, traži se ispunjenje 6 zahteva

Nada se naš domaćin da će država povećati i premiju, bar do 10 dinara, pa uz subvencije i trenutnu cenu mleka, lakše bi se kalkulisalo. Dušan i njegova supruga su konkurisali za nabavku novih grla, te se nadaju da će proći, jer bi im to bila značajna odskočna daska za budućnost.

Prethodni tekstNema matematike u proizvodnji pšenice, a ni suncokreta
Sledeći tekstMichelin: Vek pneumatika duži od Unimog samohodne prskalice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime