Čačak: U četiri sela svinje zaražene afričkom kugom, još 15 sela ugroženo

0
210
Agrosaveti - Afrička svinjska kuga 01

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donela je rešenje kojim je četiri sela u okolini Čačka proglasila područjem zaraženim afričkom svinjskom kugom, a ugroženo je još 15 sela. U zaraženim gazdinstvima biće obavljena eutanazija svih svinja, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora, saopštila je Gradska uprava Čačka.

Adama Sultan 1120x180

Zaražena sela su Mrčajevci koje je žarište zaraze, zatim Donja Gorevnica, Bečanj i Ostra. Prema Rešenju Uprave za veterinu, još 15 sela u okolini Čačka proglašeno je područjem ugroženim zaraznom bolesti afričke kuge svinja, a to su Vujetinci, Bresnica, Donja Trepča, Baluga Ljubićku, Stančići, Mojsinje, Baluga Trnavska, Vapa, Zablaće, Kukići, Lipnica, Mršinci, Slatina, Goričane i Katrga.

Lovišta na teritoriji Čačka ”Mrčajevci“ i ”Zapadna Morava Srbija Šume“ proglašena su područjem visokog rizika od afričke kuge svinja.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Radi suzbijanja i iskorenjiva te bolesti, uz eutanaziju zaraženih svinja, biće popisana sva gazdinstva na kojima se drže i uzgajaju svinje i biće obeležene i registrovane sve neobeležene svinje, uz klinički pregled u roku od sedam dana pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Izvor: Nova

BioPlug 728x90px
PROČITAJTE I...  Svinjska kuga u Braničevskom okrugu
Prethodni tekstSetva i đubrenje HELJDE
Sledeći tekstFarma krava za primer: Spoj etičkog mlekarstva i robotike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime