Evropa se suočava sa najgorom sušom u poslednjih 500 godina

0
102
suša
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ovo leto ćemo pamtiti po velikoj suši i rekordno niskim prinosima različitih biljnih kultura. Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije, Evropa se ove godine suočava sa verovatno najvećom sušom u poslednjih 500 godina.

Adama Maganic 1120x180

Trenutno je za 64 odsto evropske teritorije proglašeno upozorenje ili stanje uzbune, a takva situacija takođe doprinosi širenju područja opasnosti od požara širom Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Situacija je posebno teška u zemljama kao što su Italija, Španija, Portugal, Francuska, Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Rumunija, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Moldavija, Irska i Velika Britanija. Ovo je ukupno 47 odsto kontinenta, a zemljište se ovog leta potpuno osušilo, pišu autori izveštaja, a prenosi BBC.

Paradajz 1120x180

Još 17 odsto kontinenta je na ivici potpunog isušivanja, a šanse da se tamo sačuva bilo kakva vegetacija su male.

Stručnjaci iz JRC su upozorili da će suša i visoke temperature u nekim zapadnim regionima i na Mediteranu ove godine trajati do novembra.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kombinacija velike suše i toplotnih talasa dovela je do nezapamćenog pada nivoa reka u čitavoj Evropskoj uniji, a trenutno primećujemo da je broj požara znatno iznad proseka, kao i značajno negatovan uticaj na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, rekla je evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu i obrazovanje Marija Gabrijel.

Prethodni tekstZaštita PAPRIKE od kukuruzne (pamukove) sovice
Sledeći tekstVlada usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime