Zaštita PAPRIKE od pamukove sovice

0
381
paprika4
Foto: Vertigo produkcija

Vizuelnim pregledom useva paprika na više lokaliteta registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice i sovice gama. Takođe, nestabilno vreme pogoduje razvoju pegavosti lista paprike. U nastavku su preporuke Prognozno-izveštajne službe zaštite bilje za zaštitu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prva preporuka je obilazak useva kako bi proverili da li ima jaja navedenih štetočina. Ukoliko se utvrdi njihovo prisustvo preporučuje se primena insekticida. Naime, visoke temperature vazduha utiču na povećanje aktivnosti navedenih štetočina. U narednim danima očekuje se i povećanje broja biljaka sa položenim jajima sovica, kao i početak piljenja larvi.

Preporučuje se upotreba preparata Avaunt 15 EC, Top gun (indoksakarb) u količini 0, 17-0,25 l/ha (MBT 2).

ExelGrow Adama 1120x180

Sprečavanje pegavosti lista paprike

Za naredni period se prognozira nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem bakteriozne pegavosti lista paprike. Kao zaštita, preporuka je upotreba preparata na bazi bakra:

  • Nordox 75 WG (a.m.bakar-oksid)  0,14-0,2% ili
  • Fungohem SC (a.m.bakar-hidroksid)  0,4-0,6% ili
  • Champ DP (a.m.bakar-hidroksid) 2 kg/ha.

Hemijski tretman se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, zbog visokih dnevnih temperatura. Tretman preparatima na bazi bakra treba sprovesti zasebno od tretmana insekticidima da ne bi došlo do pojave fitotoksičnosti. Prilikom hemijskih mera zaštite pažnju treba obratiti i na maksimalni broj (MBT) primenjenih preparata u toku jedne sezone.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvor: PIS

PROČITAJTE I...  Ishrana i zaštita SALATE u plastenicima za vreme intezivnog rasta
Prethodni tekstUzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“
Sledeći tekstKako se brzo rešiti skakavaca sa sredstvima koja imamo kod kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime