Ishrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (I deo)

0
78
krava hrana

Metaboličke bolesti su najčešće dijagnostikovani poremećaji zdravlja na farmama visoko-mlečnih krava. Učestalost pojave metaboličkih bolesti preživara veoma se povećala kako u svetu tako i u našoj zemlji. U patogenezi ovih bolesti kao ključni faktor ističe se ishrana životinja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kontinuiran rast genetskog potencijala mlečnih genotipova goveda u svetu i u našoj zemlji nameće potrebu permanentnog rada na unapređenju postojećih i stvaranje novih, boljih uslova potrebnih za uspešnu proizvodnju. Ishrana visoko-mlečnih krava koje daju osam i više hiljada kilograma mleka u laktaciji danas predstavlja aktuelan problem.

Za njegovo uspešno sprovođenje neophodna su nova znanja iz oblasti fiziologije varenja i iskorišćavanja hrane, proizvodnje i pripremanja hrane i tehnologije ishrane, uz znatno bolje poznavanje specifičnih osobina i hranljive vrednosti svakog hraniva ponaosob, kao i interakcija koje nastaju među hranivima u obroku.

Adama Sultan 1120x180

Efekti ishrane u proizvodnji mleka umnogome zavise od mogućnosti konzumiranja ponuđenog obroka. U optimalnom slučaju u organizam se unose dovoljne količine hranljivih materija, tako da je proizvodnja mleka direktno proporcionalna količini konzumirane hrane.

Efikasna proizvodnja mleka zahteva od visokomlečnih krava da se tele jednom godišnje. Proizvodni ciklus mlečnih krava uslovno se može podeliti na nekoliko faza:
– početak laktacije (0-70 dana),
– vrhunac laktacije i konzumiranja suve materije obroka (70-140 dana),
– period od sredine do kraja laktacije (140-305 dana) i
– period zasušenja (45-60 dana pred teljenje).

Aneri Galenika 1120x185px

U idealnim uslovima ovaj ciklus bi trebalo da traje tačno godinu dana, ali je u praksi to obično nešto duže.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sanad

Period tranzicije iz stanja steonosti u fazu laktacije je vrlo često koban za visoko mlečna grla i predstavlja poseban izazov u ishrani čiji je osnovni cilj postizanje visoke proizvodnje mleka uz smanjenje stresa pre i posle teljenja. Metaboličke bolesti visoko-mlečnih krava mogu se podeliti na bolesti izazvane deficitom energije (ketoza, masna jetra, acidoza buraga, laminitis, dislokacija sirišta) i one koje nastaju usled poremećaja bilansa mineralnih materija i/ili vitamina (hipokalcemija, zaostajanje posteljice, edem vimena).

Većina metaboličkih oboljenja visokomlečnih krava javlja se u prve dve nedelje laktacije, ali se uzročnici nastanka i nekih drugih bolesti preživara koja nisu klinički uočljiva u ovom periodu, može dovesti u vezu sa metaboličkim poremećajima koji su nastupili u ranoj laktaciji.

Pored metaboličkih oboljenja, veliki broj bakterijskih infekcija (npr. mastistis, Jonova bolest, salmoneloza) klinički se pojavljuje u prve dve nedelje laktacije, tako da dobrobit, ali i profitabilnost svake krave u laktaciji dominantno zavisi od učestalosti pojave oboljenja u fazama razvoja trudnoće.

Sledi nastavak…

Autori:Prof. dr Dragan Šefer i DVM Dejan Perić, Katedra za ishranu i botanikum, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

PROČITAJTE I...  Sanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje autora i našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstVeštačko đubrivo za jesenju setvu preskupo: Potrebno hitno rešenje
Sledeći tekstSpisak aktuelnih konkursa za podsticaje (subvencije) u poljoprivredi do kraja 2022.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime