Uzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika

0
190

Aleksandar Cesnik iz Slankamenačkih Vinograda, od tinejdžerskih dana je svu ušteđevinu od džeparca ulagao u kupovinu kvalitetnih rojeva pčela i košnica. Kako nam je rekao, kada se nešto istinski zavoli, pokreće se čitava lavina istraživanja, traganja za stručnom literaturom i proizvođačima koji su voljni da sa vama podele svoja iskustva u radu. Počeo je skromno, sa tri košnice, vremenom su se pčelinja društva umnožavala, ali pošto se primarno bavi voćarskom proizvodnjom, a pčelarenje mu je dečačka pasija, ne planira da ima više od 50 košnica. Ovaj, za sada, hobi pčelar, kaže da su njegovi počeci bili „bolni“, s obzirom na to da mu je vatreno krštenje proteklo uz neminovne ubode pčela.

Adama Asorbital 1120x180

Nakon niza loših, pčelari se nadaju solidnoj godini

Aleksandrove košnice su stacionirane na njegovom gazdinstvu tokom cele godine. Odlučio se za LR košnice, radi sa tri nastavka, dva su za plodište, a treći je za medište. U danima snimanja priloga, pčele su završavale suncokretovu pašu, donoseći nektar u košnice. Ovaj mladi pčelar je zadovoljan dosadašnjim prinosima, od oko 10 kilograma meda po košnici, pre svega, sa bagremove paše, kao i na faciliji, medonosnoj biljci, koja mu služi za dopunu hrane pčelama, između te dve paše.

PROČITAJTE I...  37. SAJAM PČELARSTVA ODRŽAN U NOVOM SADU

Budući da sa bratom Andrejem vode brigu o 12 hektara modernog zasada trešanja, Aleksandar za sada ne planira ozbiljnije da se posveti proizvodnji meda. Sve što mu njegove pčele donesu sa pašnjaka, odlaže u tegle, pre svega za sopstvene potrebe, ali se po koji kilogram meda i proda.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Pčelari sa obronaka Fruške Gore, nisu imali problema sa pčelinjim bolestima, pre svega sa nosemozom i varoom. Prošle godine im je nosemoza, parazitna bolest kod pčela, zadavala velike glavobolje, koje su uspeli da izleče pomoću raznih prirodnih čajeva.

Strah od pomora pčela nikad veći

Jedna od najvećih pretnji po opstanak pčelinjih društava su razni insekticidi i pesticidi, zbog kojih često dolazi do masovnog pomora pčela. Zbog nesavesnog ponašanja vlasnika jednog voćnjaka u blizini, koji je tretirao plodove bez najave, Cesnik je pre dve godine imao velike gubitke, usled pomora pčela. Aleksandar apeluje na sve voćare i ratare, koji vrše hemijsku zaštitu svojih kultura, da obaveste o tome pčelare, jer je ta saradnja od obostrane koristi.  

1120x180px

Mladi treba da koriste sva podsticajna sredstva

Raduje ga činjenica da je država prepoznala pčelarstvo i proizvodnju  meda kao perspektivnu stočarsku granu, i preporučuje svim početnicima, da iskoriste sve podsticajne mere koje su namenjene pčelarima, kako bi mogli da napreduju.

PROČITAJTE I...  Apel da se stariji pčelari puste u pčelinjake

Napretku se nada i Aleksandar, koji je već kao dvadesetogodišnjak poneo laskavu titulu „Poljoprivrednik nove generacije“. Kao budući inženjer poljoprivrede, ima velike ambicije na svom gazdinstvu u Slankamenačkim Vinogradima na obroncima Fruške Gore, a pčelarstvo, koje smatra privilegijom i blagodetom najvećih zaljubljenika u tajni pčelinji svet, definitivno će biti njegov izbor i u godinama koje slede.

Adama Soratel 1120x1080

Sagovornik: Aleksandar Cesnik, mladi pčelar iz Slankamenačkih Vinograda

Prethodni tekstOvi proizvodi su obuhvaćeni sporazumom o prehrambenoj bezbednosti Otvoreni Balkan
Sledeći tekstFarmeri poručuju: Nestašica mleka je „uvertira“, biće još gora situacija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime