Prazni rafovi sa mlekom u prodavnicama

0
500
mleko
Foto: Pixabay.com

Nijedan veliki trgovinski lanac nije dozvolio da ekipa RTS-a u petak uđe u njihove radnje i kamerama snimi rafove na kojima stoji mleko. Međutim, gledaoci su poslali slike praznih rafova u nekoliko prodavnica u Beogradu i Pančevu. Iz Privredne komore kažu da mleka nema, jer je proizvodnja smanjena, a potrošnja povećana.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na pitanje RTS-a da li je reč o nestašici mleka Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije je rekao da nije u pravom smislu te reči. Kaže, da je manjak pasterizovanog i UHT mleka, a da je povećana potražnja.

Kao razlog nedostatka mleka na rafovima navodi smanjen broj muznih krava i smanjenu produktivnost nakon decenijskih loših uslova i odnosa prema mlečnom govedarstvu. On je dodao da ne treba zaboraviti i da je bila izuzetno sušna godina, odnosno velike vrućine i da je to još jedan od razloga zašto je opala proizvodnja mleka.

Adama Sultan 1120x180

Podsećamo, tokom avgusta farmeri su najavili da od septembra očekujemo nestašicu kravljeg mleka.

Na pitanje RTS-a kada može da se očekuje da rafovi opet budu puni, on je objasnio da je teško da se proizvodnja mleka povrati i da već sada dosta uvozimo mleka i mlečnih proizvoda. Samo za 7 meseci ove godine uvoz je bio 104 miliona evra, za razliku od prošle godine u ovo vreme, kada je uvoz mleka i mlečnih proizvoda bio duplo manji.

pylon galenika jan 023

Situacija u govedarstvu (kao i drugim granama stočarstva) godinama se pogoršava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku pre 10 godina u Srbiji je bilo 455.000 muznih krava. Danas imamo 55.000 manje krava, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnju mleka ugasilo. Budimović je istakao da je ovo poslednji trenutak da se pomogne farmerima.

PROČITAJTE I...  Uprkos boljem odnosu mlekara i farmera, očekuje se još jedan talas zatvaranja farmi

Izvor: RTS

KWS banner 728x90
Prethodni tekstOd Virtemberg do Il de Frans rase: Kako se živi od uzgoja ovaca?
Sledeći tekstSeptembarski radovi u ratarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime