Farmeri: Uvoz mleka završni udarac mlečnom govedarstvu

0
1017
mleko
Foto: Pixabay

Domaći proizvođači mleka kažu da će uvoz mleka iz Češke i Poljske, kako bi se zaustavila nestašica, biti završni udarac domaćoj proizvodnji.

Adama Maganic 1120x180

Vlasnik farme iz sela Korenovac kod Pančeva Dejan Trajković kaže za Betu da je uvoz mleka jedini način da se zataška nestašica mleka i problem sa otkupnom cenom mleka.

„Mleka ne može da bude dovoljno, ako neko uđe i kupi 36 litara dugotrajnog mleka – rekao je Vučić i dodao da „60% ljudi koji nisu bogati, ali nisu ni siromašni, kupuje isključivo dugotrajno mleko i da će Imlek uvesti 3.000 tona mleka iz Poljske, a Laktalis (Lactalis) oko 6.000 litara iz Češke, tokom tri meseca“.

MPS baneri II

Trajković ne zna kome će ići razlika u ceni između 120 dinara, koliko je koštao litar UHT mleka 2,8% i nove veće cene od prošle nedelje od 128,99 dinara. Takođe, pita se kome ide razlika u smanjenju marže sa 12 na 5 odsto.

Iako je mleko poskupelo u maloprodaji, mlekara Trajkoviću nije do sada ponudila veću otkupnu cenu. On navodi da cene diktiraju najveće mlekare Imlek i Somboled i kada one ne podignu cenu, to ne rade ni ostale. Takođe, ističe da su zbog ovog problema farmeri tražili minimalnu, zaštitnu cenu mleka, ali je nisu dobili uz obrazloženje da država ne može da se meša u privatni biznis.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Vlasnik farme iz sela Nakovo kod Kikinde Josip Mačković „čestita“ državi na rešenju da nestašicu mleka na domaćem tržištu „zamaskira“ uvozom iz Poljske i Češke. On smatra da ovim potezom uvoza podstičemo njihovu proizvodnju, umesto da se pomogne domaćim proizvođačima. On ističe da još uvek nije dobio premiju od 15 dinara koja je obećana nakon protesta i koja se odnosila samo na jedan kvartal.

PROČITAJTE I...  Da li će nove mere Vlade zaustaviti nestašicu mleka?

Prema podacima na osnovu zahteva za premiju u Srbiji ima oko 25.000 farmera i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Izvor: Beta

Prethodni tekstIshrana ovaca pre parenja za veći broj jagnjadi
Sledeći tekstVojvodina: Otvoren konkurs za SUBVENCIJE STARIH i umetničkih ZANATA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime