Ishrana ovaca pre parenja za veći broj jagnjadi

0
722
Agrosaveti---udruzenje---ovce---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ishrana ovaca u periodu prepeme za parenje (kao i neposredno posle toga) ima značajnu ulogu u reprodukciji ovaca, utiče na uspeh oplodnje i broj jagnadi po ovci.

Adama Asorbital 1120x180

Telesna kondicija ovaca u vreme parenja ima direktan uticaj na uspeh oplodnje. Zbog toga se ishrana ovaca pobošljava nekoliko nedelja pre parenja, a cilj je da se poboljša priplodna kondicija grla. To će direktno da se odrazi na uspeh ovulacije i na broj jajnih ćelija koje će biti spremne za oplodnju, od čega zavisi i uspeh same oplodnje.

Ovce koje uđu u sezonu parenja sa dobrom priplodnom kondicijom bivaju brzo oplođene, pa se i ranije jagnje, a daju i krupniju jagnjad i veći broj blizanaca.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

U našoj zemlji se jesen smatra najboljim periodom pripusta od početka septembra do kraja novembra, jer se polni nagon ovaca u to vreme najviše ispoljava, a i jagnjenje je, u tom slučaju u proleće kada već ima paše. Sa poboljšanom ishranom ovaca treba početi 3 do 6 nedelja pre očekivanog parenja.

Koliko će se koristiti pojačana ishrana zavisi od toga u kakvom su stanju ovce. Za grla koja su u osrednjoj ili dobroj kondiciji, poboljšana ishrana treba za 4 do 5 nedelja da obezbedi ukupan porast telesne mase ovce od 2kg do 2,5kg ili od 50g do 70g dnevno. Ukoliko su grla u lošoj kondiciji (neuhranjena) ukupan porast telesne mase treba da ide 6-7kg za gore navedeni period ili od 180g do 230g dnevno.

1120x180px

Šta uključuje pobošljana ishrana ovaca

Pobošljana ishrana može da se ostvari kvalitetnom pašom uz dodatno prihranivanje drugom voluminoznom hranom i obavezno dodavanje koncentrata u količini od 100g do 400g dnevno po grlu. Ukoliko je kabasta stočna hrana lošijeg kvaliteta, onda se povećava količina koncentrata u dnevnom obroku.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Begeču - Isporuka jagnjetine na kućnu adresu

Ovakav režim ishrane ovaca treba da se nastavi i posle sezone oplodnje i to najmanje 3 nedelje. Posebno su jako važne prve dve nedelje nakon pripusta, jer se u tom period oplođena jajna ćelija pričvršćuje za zid materice.

Adama Soratel 1120x1080

Pobošljana ishrana priplodnih ovnova

Priplodni ovnovi se ne smeju previše ugojiti, jer onda otežaju i izgube volju za skokom. Pre perioda parenja, 1-2 meseca, ovnovi se napasaju na boljim pašnjacima i prihranjuju, u početku sa po 0,250 g koncentrata, a u doba parenja sa 1-1,250 kg. Da bi se povećala polna aktivnost ovna, upotrebljava se isklijali ječam i ovas, kod kojih je povećan procenat vitamina E.

Za kraj, sugerišemo da obavezno pročitate i članak ISHRANA OVACA i važne smernice koje morate znati, gde ćete saznati o ishrani ovaca u laktaciji i još dodatnih saveta.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Referenca: PSSS
Dr Radosav Vujić, savetodavac Jovan Grozdić

Prethodni tekstPčelarstvo i zdravlje: Apiterapija i Lekoviti vazduh iz košnica
Sledeći tekstFarmeri: Uvoz mleka završni udarac mlečnom govedarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime