Ko će izvući deblji kraj zbog pojeftinjenja svinjskog mesa: Trgovci ili farmeri?

0
784
meso mesara
Foto: Pixabay

Vlada Srbije je promenom Uredbe, kojom se regulišu i ograničavaju cene pojedinih osnovnih prehrambenih namirnica, ograničila cene pojedinih kategorija svinjskog mesa u maloprodaji, kao i maksimalnu maržu na sve vrste svinjskog mesa i piletine – i to na 10 odsto. Ovo je zabrinulo vlasnike farmi svinja, ali i trgovce.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agronoekonomski stručnjak Milan Prostran kaže da je sasvim razumljivo da država u krizi ograniči neke cene. Po njemu, tu nije reč o zaštiti životnog standarda, već o smirivanju inflacije. Pitanje je ko će u lancu „od njive do trpeze“ da izvuče deblji kraj.

Kako dalje navodi, dugoročno gledano, visoke cene ne idu u korist farmerima, jer će potrošači umesto kilogram svinjskom mesa kupiti dve krmenadle ili preći na piletinu koja je jeftinija.

Adama Sultan 1120x180

Ko je u najgorem položaju?

Prostran ističe da, iako naizgled farmeri nisu ugroženi, jer im nije ograničena proizvodna cena oni su, zapravo, u najgorem položaju. „Njih direktno pritiskaju povećani troškovi proizvodnje, a sada bi mogle i klanice koje će verovatno dati manje otkupne cene kako bi zadržale zaradu. A ako ne bude otkupa, klanice i trgovci uvek mogu da uvezu meso iz inostranstva”, objašnjava Prostran.

PROČITAJTE I...  Za popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će ovoga puta trošak državnog administriranja podneti trgovci, kojima je maloprodajna marža ograničena na 10 odsto za svinjetinu, ali i za piletinu.

Aneri Galenika 1120x185px

„Već smo u gubitku četiri miliona dinara dnevno“, kaže Zoran Matijević, i ističe da je ovo katastrofalan udar na poslovanje preduzeća u okviru mesne industrije.

Međutim, savetnik za poljoprivrednu proizvodnju u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić smatra da će deblji kraj ponovo izvući farmeri i da će ovo dovesti do njihove konačne propasti. On navodi da cene inputa divljaju, a da je uzgoj svinja u veoma lošem stanju, te ako se nastavi smanjenje stočnog fonda ješćemo samo jeftinije meso iz uvoza.

Izvor: 24sedam, Nova.rs

Prethodni tekstRatari neće da prodaju pšenicu, da li će doći do skoka cene?
Sledeći tekstŠta se može posejati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime