Ko će izvući deblji kraj zbog pojeftinjenja svinjskog mesa: Trgovci ili farmeri?

0
763
meso mesara
Foto: Pixabay

Vlada Srbije je promenom Uredbe, kojom se regulišu i ograničavaju cene pojedinih osnovnih prehrambenih namirnica, ograničila cene pojedinih kategorija svinjskog mesa u maloprodaji, kao i maksimalnu maržu na sve vrste svinjskog mesa i piletine – i to na 10 odsto. Ovo je zabrinulo vlasnike farmi svinja, ali i trgovce.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agronoekonomski stručnjak Milan Prostran kaže da je sasvim razumljivo da država u krizi ograniči neke cene. Po njemu, tu nije reč o zaštiti životnog standarda, već o smirivanju inflacije. Pitanje je ko će u lancu „od njive do trpeze“ da izvuče deblji kraj.

Kako dalje navodi, dugoročno gledano, visoke cene ne idu u korist farmerima, jer će potrošači umesto kilogram svinjskom mesa kupiti dve krmenadle ili preći na piletinu koja je jeftinija.

ExelGrow Adama 1120x180

Ko je u najgorem položaju?

Prostran ističe da, iako naizgled farmeri nisu ugroženi, jer im nije ograničena proizvodna cena oni su, zapravo, u najgorem položaju. „Njih direktno pritiskaju povećani troškovi proizvodnje, a sada bi mogle i klanice koje će verovatno dati manje otkupne cene kako bi zadržale zaradu. A ako ne bude otkupa, klanice i trgovci uvek mogu da uvezu meso iz inostranstva”, objašnjava Prostran.

PROČITAJTE I...  Nenamensko trošenje novca od zakupa zemljišta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će ovoga puta trošak državnog administriranja podneti trgovci, kojima je maloprodajna marža ograničena na 10 odsto za svinjetinu, ali i za piletinu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Već smo u gubitku četiri miliona dinara dnevno“, kaže Zoran Matijević, i ističe da je ovo katastrofalan udar na poslovanje preduzeća u okviru mesne industrije.

Međutim, savetnik za poljoprivrednu proizvodnju u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić smatra da će deblji kraj ponovo izvući farmeri i da će ovo dovesti do njihove konačne propasti. On navodi da cene inputa divljaju, a da je uzgoj svinja u veoma lošem stanju, te ako se nastavi smanjenje stočnog fonda ješćemo samo jeftinije meso iz uvoza.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: 24sedam, Nova.rs

Prethodni tekstRatari neće da prodaju pšenicu, da li će doći do skoka cene?
Sledeći tekstŠta se može posejati (posaditi) u bašti od povrća KRAJEM JULA?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime