Malinari: Još uvek čekamo isplatu novca za malinu predatu pre 2 meseca

0
1245
Agrosaveti - Izvozni proizvod Malina 01

Malinari su trenutno u nezavidnoj situaciji. Inputi i dalje rastu, a sa jesenjom obradom malinjaka još nisu počeli jer nisu dobili veći deo novca za malinu koju su predali otkupljivačima pre 2 meseca. Međutim, to nije jedino što im se dešava.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrotehnika u zasadu MALINE posle berbe nije jednostavna i traži dosta vremena, angažovanosti, ali i ulaganja, te je važno na vreme početi i imati dovoljno novca. Kako navodi predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, malinari još uvek čekaju da im se isplati 40-60 odsto novca za malinu koju su predali pre 2 meseca. Pritom, kako navodi, pojedini hladnjačari pokušavaju da im spuste dogovorenu cenu.

Radović objašnjava da se otkupna cena ovogodišnje maline kretala od 550 do 620 dinara po kilogramu za sortu vilamet. Međutim, u poslednjih nedelju dana, tri-četiri veće hladnjače oborile su cenu sa 550 dinara na 510 dinara. On se pita kako je zakonski moguće da se cena menja nakon branja, kada je malina već predata i zamrznuta po dogovorenoj ceni.

Adama Sultan 1120x180

Prema njegovim rečima, trenutno je ogroman pritisak na poljoprivrednim proizvođačima jer isplate nema, a cena je oborena, pa se sada razmatraju dalji koraci.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja malina u Bačkoj Palanci

Izvor: Biznis / Agronews

Aneri Galenika 1120x185px
Prethodni tekstTeška godina i za proizvođače SOJE
Sledeći tekstNeiskorišćeni potencijal za grejanje: Toplota koja odlazi u vazduh godinama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime