Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

0
442

Dejan Ivanović, iz sela Vlaška, jedan je od većih proizvođača mleka u ovom kraju. Na farmi se nalazi 70 grla simentalske rase, a dnevno se iz ove štale „Imleku“ isporuči preko 400 litara mleka. Dobro je poznato da je slika stočarstva u Srbiji veoma loša, otkupna cena mleka niska, a zbog sušne godine koja je ostala za nama, svakoga dana se povećavaju cene stočne hrane. Dejan, uprkos nepovoljnim uslovima uspeva da ostane u poslu, i za razliku od većine stočara, nema nameru da zatvara svoju farmu, jer kako kaže, od stočarstva može da se živi. Uslovi su teški, ali nekako se opstaje.

Adama Asorbital 1120x180

Koncentrat skuplji od litre mleka

U ovom trenutku kabaste hrane na farmi ima dovoljno i ona neće morati da se dokupljuje, ali zato koncentrovana nedostaje. Ishrana krava je zahtevna, a stočari su stavljeni u loš položaj, jer je koncentrat skuplji od litre mleka koju proizvedu. Zbog sušne godine i niskih prinosa većina stočara će ostati bez kvalitetne hrane, pa će morati da je dokupljuju po daleko višim cenama što poskupljuje samu proizvodnju. Subvencije države dosta znače, ali nisu dovoljno visoke da isprate celokupan posao i troškove.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u selu Ečka

Receptura za visoku mlečnost grla

Dejan nam je, kao iskusni stočar, dao recepturu za visoku mlečnost grla, budući da pojedine krave na njegovoj farmi dnevno daju i do 40 litara mleka. Ukoliko je cilj da se postigne visoka mlečnost, hrana mora da bude kvalitetna, što znači da je neophodno da u obroku grla učestvuje 5-6 kilograma lucerke, 20 kilograma silaže, 2 kilograma slame, i 12-13 kilograma kvalitetnog koncentrata.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Uprkos teškom položaju u kome se nalaze stočari, na farmi Dejana Ivanovića, mogli smo da primetimo da su uslovi u kojima se drže životinje dobri. Štala je čista, provetrena i sa dosta prirodne svetlosti, sve je „pod konac“, a životinje su zdrave i dobro nahranjene. Osim hrane, nabrojani faktori takođe utiču na mlečnost. Zaključak koji može da se izvede iz ove priče je veoma jednostavan, ukoliko se bilo koji posao radi na najbolji moguči način, rezultati će biti neizostavni. Država mora da nađe načina da ovakve poljoprivrednike stimuliše da razvijaju i unapređuju dalju proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Ishrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (II deo)

Sagovornik: Dejan Ivanović, selo Vlaška

1120x180px
Prethodni tekstMisterija srpske maline – Zašto su otkupne cene različite u ariljskom i šabačkom kraju?
Sledeći tekstKako se brzo rešiti skakavaca sa sredstvima koja imamo kod kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime