Mokrin postao prvo digitalno selo u Srbiji

0
167
poljoprivreda tehnologija tablet
Foto: Pexels

Poljoprivrednici u Mokrinu, tačnije njih 25, deo su pilot projekta uvođenja visokih tehnologija u poljoprivredu. Evo i koje prednosti im to donosi.

Spyrale Adama 1120x1080

Mokrin je mesto gde su se povezali poljoprivreda i visoke tehnologije, sa idejom da se ovaj koncept proširi po čitavoj Srbiji. Cilj je da se pobošlja učinak u poljoprivredi i podigne kvalitet življenja na selu. Reč je o trogodišnjem projektu Instituta Biosens, Mokrin house i kompanije Delta u koji su, za početak, uključili 25 gazdinstava sa severa Banata.

Postavljeno je 10 meteo stanica sa kojih poljoprivrednicima stižu precizni podaci, a oni su obučeni kako da čitaju podatke iz aplikacije. To im omogućava da pravovremeno reaguju, a i da se međusobno umreže.

LIBRETO 1120x180

Kako svedoči Dragan Dorongin, poljoprivrednik iz Mokrina, imao je situaciju da je u selu bilo sunčano, ali je na njivi padala kiša. Da je tada imao aplikaciju znao bi da treba da ide u taj kraj atara. Sada je drugačija situacija.

“Evo to je mapa gde sam uneo sve svoje parcele, evo vide se… U ovom vremenu njive treba da se tretiraju hemijom i onda nam mnogo znače ti meteorološki podaci da li će biti kiše, smer vetra, da li će uopšte biti vetra i ostalo“, kaže za Euronews Božidar Bogosavljev, poljoprivrednik iz Mokrina.

PROČITAJTE I...  Juliškine zlatne ruke godišnje naprave TONU I PO Rolovanog Lisnatog Sira

Kako ističe Branimir Brkljač, osnivač “Mokrin house-a” digitalizacija sela,  agrometerološke stanice i upotreba aplikacija nemaju za cilj samo povećanje prinosa, već i kvaliteta života u budućnosti, jer bez uključivanja visoke tehnologije u poljoprivredu ne može se ni očekivati povratak mladih ljudi na selo.

Izvor: Euronews

Prethodni tekstPrednosti uzgojnog sistema KRAVA-TELE
Sledeći tekstProtivgradna zaštita obezbeđena: Duplo više raketa nego što je potrebno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime