Proizvodnja rolovanog lisnatog sira

0
10672

Nisu samo „Gusanijada“ i „Vaskršnje svečanosti“ ono po čemu se prepoznaju domaćini i domaćice sa severa Banata – kaže naša sagovornica iz sela Crna Bara u blizini Mokrina, Julijana Ladičorbić, koja već decenijama izrađuje jedinstven mokrinski rolovani lisnati sir, po recepturi staroj i preko stotinu godina. Gospođa Juliška, kako je od milja zovu prijatelji, kaže da je recept za, sada već čuveni lisnati sir, stigao zahvaljujući dvorskom kuvaru porodice Karađorđević a da su ga poslednjih godina proslavile mnoge Mokrinčanke i Kikinđanke.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Recept strogo čuvana tajna

Nije joj, kaže, bilo lako da dođe do originalne recepture, jer su ga tadašnje domaćice ljubomorno čuvale, ali je vremenom pronikla u tajne pravljenja tog mlečnog delikatesa.

Ova 64-ogodišnja žena zlatnih ruku, otvorenog srca odaje nam tajnu svog recepta i razvlači sveže zagrejani „podliveni“ sir pred našom kamerom, objašnjavajući nam sve faze njegovog pravljenja. Na samom početku, napominje da ne sme da manjka znanja ni umešnosti ali ni ljubavi. Dok se posuda sa vodom lagano zagreva, Juliška nam objašnjava da je spremanje lisnatog sira veoma slično razvlačenju pite.

Magnetic 1120x185px

Juliškine zlatne ruke godišnje naprave dve tone sira

Nakon 20-ak minuta, razgovor nakratko prekidamo kako bismo na stolu razvukli masu od blago zagrejanog sira, koja po konzistenciji podseća na testo. Ova vedra i vitalna žena, naglašava da je temperatura vode od presudne važnosti za uspešnost daljih faza. Ceo postupak, ovoj iskusnoj domaćici, ne traje duže od 20 minuta.

PROČITAJTE I...  Mokrin postao prvo digitalno selo u Srbiji

Agrosaveti - Rolovani lisnati sir 03

Za sve to vreme ona je razvila sir, isekla ga, rolovala i stavila na hladno mesto, do dolaska mušterija. Kao što je više puta u toku razgovora i naglasila, nije pristalica različitih nadeva, tako svoje sireve prodaje uglavnom natur, bez dodataka, osim ako kupci izraze želju za tim. Godišnje ova Mokrinčanka ručno izradi oko dve hiljade kilograma tog banatskog brenda.

ExelGrow Adama 1120x180

Letkov salaš – stecište umetnika i putnika-namernika

Pamti Julijana i dane kada njene krave nisu davale dovoljno mleka za sve poručene količine sira, te je bila prinuđena da dokupljuje tu osnovnu sirovinu. Nabavkom još dve krave, od pre par godina posao nesmetano teče, kako ona uz osmeh dodaje, u laganom ritmu.

Do prvih zimskih dana njene krave su, kaže ona, na ispaši i daju joj solidne količine organskog mleka. Kaže da joj je kvalitet na prvom mestu, što su prepoznali i domaći i strani kupci, koji joj sa kućnog praga kupuju sireve, družeći se sa ovom srdačnom čuvarkom tradicije. Brojni su turisti, lovci, glumci i političari bili degustatori gospođa Juliškinih gibanica, krofni, makovnjača, srnećeg gulaša na „Letkovom salašu“ kod ćuprije „9 grla“, ispod koje teče reka Zlatica. Gasili su i žeđ sa vodom iz 170 metara dobokog arteškog bunara, razni putnici – namernici.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Rolovani lisnati sir 02

Salaš je dobio naziv po njenom pokojnom suprugu Svetozaru poznatijem po nadimku Letko, koji je bio radnik kikindskog Vodoprivrednog preduzeća koje je i vlasnik salaša i objekta na kome se do pre nekoliko decenija postrojenjem, izgrađenim još u austrougarsko vreme, regulisao nivo reke a danas je samo svojevrsni muzejski primerak.

PROČITAJTE I...  Kako se pravi DOMAĆI BELI MEKI SIR

Letkovi gusani višestruki šampioni

Pedantno čuva Julijana uspomenu na svog supruga i sa ponosom ističe da je važio za vrsnog guščara, čiji su gusani bili višestruki prvaci na mokrinskoj „Gusanijadi“. Danas su te belorepe glasne ptice samo ljubimci gospođa Juliške, poput ovaca, pasa i mačaka, koji joj ulepšavaju salašarske dane i noći, koje ne bi menjala nizašta na svetu.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstVlada Srbije ograničila cenu goriva na 30 dana
Sledeći tekstPočeo konkurs za izbor najboljeg gazdinstva i mladog poljoprivrednika Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime