Na Dunavu „zarobljeno“ milion tona srpskih žitarica

0
144
dunav kod smederava
Foto: Wikipedia.org / Аutor: Gmihail Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95746942

Zbog niskog vodostaja Dunava oko milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda stoji zarobljeno, ukupne vrednosti od oko milijardu evra, potvrdilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako Blic navodi, na baržama na Dunavu već dvadeset dana stoje srpski poljoprivredni proizvodi vredni mijardu evra. Oko 750.000 tona pšenice i kukuruza čekaju na izvoz, kao i soja i sirovina koja se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva i samo veštačko đubrivo.

Suša je na Dunavu zarobila i oko 1,25 miliona tona uglja na putu ka Srbiji i 30.000 tona nafte i naftnih derivata koji su krenuli za Srbiju iz luke Konstanca u Rumuniji.

Adama Sultan 1120x180

Kako navodi ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, problem je sa vodostajem u Bugarskoj, dok u Srbiji plovidba nije obustavljena ni u jednom delu Save i Dunava.

U objavljenom pregovaračkom postupku bez javnog poziva, tada je navedeno i da je obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj prouzrokovala i prekid dopreme značajnih količina pre svega evrodizela iz Luke Konstanca do Srbije, što može dodatno da produbi problem, prenosi Ekapija.

pylon galenika jan 023

Iz ovog resora su potvrdili i za današnji Blic da bi problem mogao da bude ako nema dovoljno količina evrodizela iz uvoza, navodeći da Naftna industrija Srbije (NIS) ne može da zadovolji potrebe celog tržišta.

PROČITAJTE I...  Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunje

Ministar Momirović  je istakao da bi srpska mehanizacija trebalo uskoro da pomogne Bugarskoj, tako što će da izvrši interventne bagerske radove kako bi se obezbedila plovnost Dunava. Čeka se da bugarska strana usvoji i potpiše sporazum kako bi naša mehanizacija mogla da uđe u tu zemlju.

KWS banner 728x90

Izvori: Beta / Agronews / Ekapija

Prethodni tekstUzgoj konja i stari salaši na severu Bačke
Sledeći tekstKoliko je hrane potrebno za prezimljavanje pčela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime