Farmeri poručuju: Od septembra očekujte nestašicu kravljeg mleka

0
1057
Agrosaveti---mleko---Lelic---krave---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Proizvođači mleka odavno ukazuju na loše stanje u ovom sektoru. Svakodnevno se povećavaju troškovi proizvodnje, kao i gubici zbog niske otkupne cene mleka. Mnogi su do sada rasprodali svoje krave i taj trend se nastavlja. Proizvodnja kontinuirano pada, a sada smo dogurali do očekivanog trenutka – najave nestašice mleka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kod Dejana Trajkovića, vlasnika farme krava u Skorenovcima u opštini Kovin rezervoari mleka su prazni. On je rekao da će se nestašica mleka osetiti već od septembra. Manje farme su pogašene, a srednje i velike ne mogu da se zatvore zbog ogromnih sredstava koja su uložili u opremu, objašnjava Trajković.

On se 20 godina bavi stočarstvom i razmišlja da stavi katanac na farmu od 340 grla, od čega je 180 krava na muži. Kako navodi, problem sa niskom otkupnom cenom mleka traje unazad dve-tri godine.

Adama Sultan 1120x180

Koliko je alarmantna situacija, govori i podatak koji je Trajković izneo. Naime, danas u našoj zemlji je svega 180.000 muznih krava, dok ih je pre 6-7 godina bilo do 500.000.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Svako sa tri krave može da ispuni uslove za premiju za mleko

Ko je kriv za lošu situaciju u mlečnom govedarstu?

“Za nestašicu mleka će biti kriva država i najveća mlekara ‘Imlek’ koja je pokupovla desetak najvećih mlekara u Srbiji i ponašala se kako je htela, nije povećavala cenu mleka, već ga je i uvozila, a sada nema odakle, pa „juri“ za mlekom, povećavajući cenu za dinar-dva jer joj se otkup više nego prepolovio”, rekao je Trajković.

pylon galenika jan 023

Kako navodi, on je još pre 15 godina prestao da sarađuje sa Imlekom. Mleko predaje mlekari Granice za 56 dinara po litru.  “Sena ću imati za pola godine, a posle ne znam šta ću, nemam novac da ga kupim, a neću imati ni od koga jer ga, zbog katastrofalne suše, nema”, rekao je Trajković.

Realna proizvođačka cena

Trajković ističe da zbog suše i visokih cena stočne grane, proizvođačka cena mleka bi trebalo da bude oko 120 dinara. Subvencije za mleko od 15 dinara po litru, koje je država obećala nakon protesta poljoprivreda, ali samo za jedan kvartal – neće im mnogo pomoći.

KWS banner 728x90

Troškovi i prihodi farme

Olivera Latinović vodi farmu krava u Nakovu kod Kikinde. Kako sama kaže, uložila je ogromna sredstva u opremu i robotizaciju proizvodnje mleka. Gubitke pokriva isključivo samostalnom proizvodnjom hrane za ishranu muznih krava.

PROČITAJTE I...  Ishrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (II deo)

Olivera kaže da je njen mesečni trošak za ishranu 100 muznih krava oko 3 miliona dinara, a da za mleko dobija oko 2 miliona, sa otkupnom cenom od 30-60 dinara po litru, zavisno od mlekare. Ona ističe da više ni banke neće proizvođačima mleka da daju kredite, jer ih svrstavaju u rizičnu grupu.

Lančano, problem se napravio i u tovnom govedarstvu. Kako Olivera navodi, klaničari su ovih dana smanjili otkup tovnih bikova, jer stočari rasprodaju krave koje su jeftinije.

Neophodne hitne mere

Proizvođači mleka godinama unazad apeluju na pomoć države kako bi naterala najveće mlekare da povećaju otkupnu cenu mleka, koja je u proseku oko 40 dinara, što je manje od cene flaširane vode za piće. Predlagali su razne mere, a jedna od njih je bila i da se izračuna i popiše minimalna proizvođačka cena mleka. Međutim, država se pozivala na principe tržišne privrede i nezakonitost njenog mešanje. Ove godine, dodatni problem u ishrani krava je napravila suša. Proizvođači mleka tražili su zaštitne mere zbog suše, u vidu uvođenja zaštitne cene mleka, kao i smanjenje trgovačke marže za gotove mlečne proizvode.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jošanica

Srbija je pre oko dva meseca morala da uveze mleko u prahu da bi obezbedila zalihe hrane zbog straha od eskalacije rata u Ukrajini.

Izvor: Beta

Prethodni tekstUzgoj lavande zahvalan posao
Sledeći tekstMladi na selu: Od ratarstva se može živeti, uz veliko znanje i mnogo odricanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime