Septembarski radovi u ratarstvu

0
142
Agrosaveti - Takmičenje u oranju 02

Septembar je jedan od najvažnijih meseci u ratarstvu. Glavni posao je priprema silaže, a tu je berba i setva različitih ratarskih kultura.

Adama Maganic 1120x180

Pored siliranja, obavlja se berba ranih hibrida kukuruza za zrno, soje i suncokreta. Srednjerani hibridi kukuruza dospevaju u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra. Nakon berbe kukuruza radi se obrada zemljišta za setvu pšenice koja najčešće u plodoredu dolazi posle kukuruza, a čiji optimalno vreme setve počinje od 5. oktobra. Tokom septembra završavaju se radovi na obradi zemljšta: ravnanje, podrivanje i kalcifikacija.

Savet ratarima je da nakon skidanja kukuruza, a pre narednog đubrenja, obave analizu zemljišta (kontrolu plodnosti parcele) ukoliko je nisu radili u prethodnih 4 godine.

MPS baneri II

Setva lucerke

Letnje-jesenji rok setve lucerke traje od polovine avgusta do polovine septembra. Pre setve važno je proverili pH vrednost zemljišta. Lucerka se ne seje u zemljište pH vrednosti ispod 5,5 pre nego što se obavi kalcifikacija.

Pored navedenog, za setvu lucerke neophodno je da je zemljište prilikom poslednjih padavina (50 mm/m) akumuliralo dovoljno vlage. U protivnom, setvu treba odložiti za proleće naredne godine. Za uzgoj lucerke, prednost treba dati domaćem semenu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Setva ozimih strnih žita

Od 20. septembra počinje optimalni rok za setvu ozimih strnih žita: ječma, tritikalea i ovsa. Pored toga, tokom septembra obavlja se i košenje poslednjeg otkosa lucerke, kako bi se biljke na vreme regenerisale i spremne ušle u predstojeći zimski period.

PROČITAJTE I...  Optimalan procenat vlage u kukuruzu za skladištenje

Setva ozimih krmnih kultura

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da tokom septembra obave i setvu ozimih krmnih kultura: stočnog graška, grahorice, kelja -izuzetno dobre kabaste stočne hrane za sve vrste gajenih životinja.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Referenca: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba
Dipl. ing. Snežana Stojković Jevtić

Prethodni tekstPrazni rafovi sa mlekom u prodavnicama
Sledeći tekstOSNAŽIVANJE ŽENA na SELU: Uspešan model udruženja Lavangrad

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime