Organska zaštita povrća: Čaj (oparak) od krompira, crnog i belog luka

0
446
basta
Foto: Pixabay

U organskoj poljoprivredi, najčešće u povrtarstvu, za zaštitu bilja i subijanje bolesti i štetočina koriste se razni pripravci od biljaka, među njima i oparak – čaj od biljaka. Naredne redove posvetili smo nekoliko vrsti čajeva za zaštitu povrća, kako se pripremaju i šta suzbijaju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Povrtari na svojim gazdinstvima sve češće pripremaju čajeve od biljaka u zaštiti svojih povrtarskih kultura. Čaj ili oparak se dobija tako što se biljna masa prelije vrelom vodom i pusti se da odstoji 3-4 sata, a zatim se procedi i primenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina. Biljke se tretiraju svakih 7-10 dana.

Koliko će čaj biti razređen zavisi od faze razvoja biljaka na koje se primenjuje preparat, kao i od intenziteta napada bolesti.

ExelGrow Adama 1120x180

Čaj može da se napravi od različitih biljaka, a mi smo izdvojili crni luk, beli luk, krompir i maslačak (koji se bere u proleće). Njihovom primenom biljke se štite od:

  • Insekata – čaj od crnog i belog luka,
  • Plamenjače i plesni – čaj od crnog luka,
  • Pauka – čaj od nadzemnih delova krompira,
  • Pepelnice – čaj od belog luka,
  • Lisnih vaši – čaj od maslačka.
PROČITAJTE I...  Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU efikasno i bez teških pesticida

Posebno mesto zauzima čaj od ljuski jaja, kao prihrana i jedan od veoma delotvornih i jeftinih prirodnih načina da obezbedite biljkama zdrav rast i više plodova. Posebno je delotvoran za paradajz.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Priprema čajeva za zaštitu bilja

Dipl. Inž. Dragan Mijušković iz PSSS Jagodina dao je recepte za pravilnu pripremu navedenih čajeva.

Čaj od crnog luka:  Uzme se 200 grama suvih listova lukovice i prelije vodom temperature oko 40 stepeni Celzijusovih. Ostave se da odstoje 4-5 dana, a zatim se procede. Ovaj čaj se upotrebljava protiv plesni i plamenjače. Biljke se tretiraju tri puta u vremenskom intervalu od pet dana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Postoji i drugi način za pripremu, a to je da se kanta napuni do pola sa ljuskama lukovica, a zatim da se ulije 10 litara kipuće vode. Ostavi se da odstoji 24 sata. Nakon toga se procedi i razredi dvostrukom količinom vode.

Čaj od belog luka: 700 grama belo luka se prelije sa 10 litara kipuće vode. Poklopi se i ostavi da odstoji, pa se procedi. Sa ovim rastvorom se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice, dok je za prskanje krastavca protiv plamenjače oparak potrebno razrediti u odnosu 1:3.

Spyrale Adama 1120x1080

Čaj od maslačka: Na proleće je potrebno ubrati 300 grama korena maslačka i iseckati ga. Umesto toga može 400 grama svežeg lista. Prelije se sa 10 litara tople vode (40 stepeni Celzijusovih) i ostavi da odstoji 1-2 sata. Zatim se procedi. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši. Takođe, deluje na bolje prilagođavanje biljaka na nepovoljne uslove spoljne sredine.

PROČITAJTE I...  Kontrola korova u organskoj proizvodnji

Čaj od nadzemnih delova krompira: Potrebno je ubrati 1-2 kg zelenih, mladih nadzemnih delova biljke krompira. Sitno ih iseckati i preliti sa 10 litara tople vode. Ostavi se da odstoji 3-4 sata i nakon toga procedi. Za prskanje protiv pauka treba da se koristi sveže pripremljen oparak, uz dodatak 40 grama rastvorenog sapuna.

Ukoliko koristite prirodne zaštite za svoje biljke podelite na našoj Facebook stranici svoje iskustvo i recepte sa ostalim povrtarima i baštovanima

Prethodni tekstRatari demantuju računicu Nedimovića: Zarada na pšenici je mnogo niža
Sledeći tekstPoljoprivrednici predali zahtev Ministarstvu: Ili slobodan izvoz pšenice ili otkup po ovoj ceni

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime