Udruženje Agroprofit: Neće biti nestašice junećeg mesa

0
427
tov junadi
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Predsednik udruženja Agroprofit koje okuplja najveći broj uzgajivača tovnih goveda Čedomir Keco smatra da ponuda junećeg mesa može i dalje da podmiri domaću potrošću i ne očekuje nestašicu.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako je broj tovne junadi manji za oko 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, ova ponuda je dovoljna za domaće tržište, navodi Keco za Politiku. Kako dalje objašnjava, do smanjenja broja grla u tovu je došlo zbog povećanih troškova, smanjene proizvodnje hrane i niskih otkupnih cena.

Keco smatra da bi situacija bila daleko bolja da klaničari stočare gledaju kao partnere. Međutim, to nije tako. On se pita kako drugačije da se objasni da klaničari-mesari imaju od jednog juneta zaradu od 40.000 do 60.000 dinara, a da su farmeri sa druge strane stalno u gubitku ili jedva pokrivaju troškove.

„Oni danas za kvalitetno june mogu da plate proizvođaču do 3,2 evra po kilogramu, što je isplativa cena, a ne 2,8 evra ili manje“, ističe Keco i dodaje da je upravo umanjena cena krivac što nema dovoljno junadi za izvoz.

PROČITAJTE I...  Tov bikova u selu Badovinci

On navodi da je udruženje „Agroprofit“ spremilo niz korisnih predloga i mera za novu Vladu i kabinet ministra poljoprivrede. Takođe, preporučuju farmerima da svoju junad ne prodaju ni klaničarima ni nakupcima ispod cene od 3,10 di 3,20 evra po kilogramu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Politika

 

Prethodni tekstAktuelna zaštita uljane repice od repičine lisne ose
Sledeći tekstErgela KONJA u Kačarevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime