Udruženje Agroprofit: Neće biti nestašice junećeg mesa

0
295
tov junadi
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Predsednik udruženja Agroprofit koje okuplja najveći broj uzgajivača tovnih goveda Čedomir Keco smatra da ponuda junećeg mesa može i dalje da podmiri domaću potrošću i ne očekuje nestašicu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Iako je broj tovne junadi manji za oko 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, ova ponuda je dovoljna za domaće tržište, navodi Keco za Politiku. Kako dalje objašnjava, do smanjenja broja grla u tovu je došlo zbog povećanih troškova, smanjene proizvodnje hrane i niskih otkupnih cena.

Keco smatra da bi situacija bila daleko bolja da klaničari stočare gledaju kao partnere. Međutim, to nije tako. On se pita kako drugačije da se objasni da klaničari-mesari imaju od jednog juneta zaradu od 40.000 do 60.000 dinara, a da su farmeri sa druge strane stalno u gubitku ili jedva pokrivaju troškove.

Adama Sultan 1120x180

„Oni danas za kvalitetno june mogu da plate proizvođaču do 3,2 evra po kilogramu, što je isplativa cena, a ne 2,8 evra ili manje“, ističe Keco i dodaje da je upravo umanjena cena krivac što nema dovoljno junadi za izvoz.

PROČITAJTE I...  Tov junadi priznatog NAJMLAĐEG uspešnog poljoprivrednika

On navodi da je udruženje „Agroprofit“ spremilo niz korisnih predloga i mera za novu Vladu i kabinet ministra poljoprivrede. Takođe, preporučuju farmerima da svoju junad ne prodaju ni klaničarima ni nakupcima ispod cene od 3,10 di 3,20 evra po kilogramu.

galenika psenica LG 1120x185px

Izvor: Politika

 

Prethodni tekstKrmno bilje ŽUTI ZVEZDAN: Podnosi sušu, izuzetno hranljiv, uspeva na svim zemljištima
Sledeći tekstErgela KONJA u Kačarevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime