Nekada je CELO SELO Kruščić gajilo BELI LUK, danas samo JEDNA porodica

0
292

Iako je proizvodnja belog luka isplativa, sve je manje proizvođača koji žele da se upuste u tu poslovnu avanturu, a dugogodišnji, iskusni proizvođači se povlače, rasprodajući opremu i alate. Takvu sliku beležimo i u malom bačkom selu Kruščiću, nadomak Kule. Postavlja se pitanje zašto?

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Četrdesetosmogodišnji Vukašin Ivanović, jedan je od retkih meštana tog sela, koji se i dalje stoički bori za opstanak u toj proizvodnji. Kako nam je ispričao, prošle godine je u tom selu bilo desetak proizvođača belog luka, ove je ostao sam.

Jedan od razloga za to je, kako ističe, skupa proizvodnja tog povrća, velika su ulaganja u seme, veštačko đubrivo, radnu snagu, a drugi razlog je što se na novac od prodaje čeka godinu dana. U ovoj proizvodnji nema instant zarade, kaže Vukašin i dodaje da  samo oni ljudi koji su spremni da zasuku rukave, a pritom snažno veruju u to da će se kvalitetom izboriti za svoje mesto pod suncem na zahtevnom i nesigurnom tržištu, treba da se  oprobaju u tom poslu. Početnike savetuje da se naoružaju strpljenjem, jer se beli luk sadi u jesen, vadi u leto, i prodaje tek naredne jeseni.

Adama Sultan 1120x180

Ručna sadnja belog luka je sporija, ali profitabilnija

Zato su svi koraci u proizvodnji veoma važni, od pripreme zemljišta, odabira krupnog semenskog materijala, sa  velikim brojem čenova.Vukašin kaže da se on učio na sopstvenim greškama, ali je, zahvaljujući odlučnosti, upornosti i predanom radu, uspeo da dovede svoju proizvodnju do savršenstva. Neke tajne, nesebično je podelio sa nama.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti u povrću posle hladnog vremena

On je pristalica ručne sadnje, uprkos činjenici da je ona teža, sporija i skuplja, ali su i prinosi bolji. S proleća kreću i prvi problemi, „lukova muva“ je prvi prirodni neprijatelj kojeg treba eliminisati, zatim tzv.trips, a u kišnom periodu plamenjača, rđa, trulež. Naš domaćin je na terenu nekada i po 15 sati, već osmu sezonu, jer, kako ističe, nijedan segment proizvodnje ne sme da protekne bez nadzora.

pylon galenika jan 023

Ova godina, koja se smatra jednom od najtoplijih u poslednjih nekoliko godina, bila je veoma zahtevna za sve povrtare. Beli luk ne zahteva mnogo vode, ali u aprilu i maju kada se formiraju glavice, je neophodno navodnjavanje.

Vukašinov perfekcionizam se i ove godine materijalizovao kroz vrhunski kvalitet i prinose. Sa jednog hektara očekuje da će, narednog leta, uspeti da izvadi oko 8 tona tog lekovitog povrća. Momenat vađenja luka takođe je veoma važan, napominje naš sagovornik, kao i uslovi skladištenja.

KWS banner 728x90
domaci beli luk
Foto: Vertigo produkcija – U našem ataru

Beli luk ima veoma visoku vlažnost u sebi, oko 70 procenata, zato mu zatvoreni prostori ne odgovaraju za skladištenje, jer će ga napasti plesan. Zato se po vađenju, luk mora vezati u snopiće, koji se ostavljaju okačeni u provetrenim objektima, gde nije izložen ni padavinama, ni suncu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj KUPUSA: Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda

Zasaditi uvozni beli luk ili kamen – isto je

A sunce je, i ove godine, “ogrejalo” ovog uzornog proizvođača, kada je reč o plasmanu robe. Gotovo sav prinos mu je unapred prodat kao semenski materijal, deo roda otkupio je jedan crnogorski klijent, a ostatak je rasprodat po Srbiji. Sa nakupcima, koji poslednjih godina diktiraju otkupnu cenu, kako kaže, nikada nije želeo da posluje, a uvozni luk iz Španije, Kine i drugih zemalja, ne smatra konkurencijom.

Potrošači su već dovoljno edukovani i znaju da razlikuju domaći od uvoznog luka . Uvozni luk nema trsku i brkove, sitniji je, neprirodno bele boje, raščeniti taj luk i staviti ga u zemlju, ili staviti kamen, isto je, kaže naš sagovornik i pojašnjava da je u uvoznom luku sve veštački ubijeno.

Vukašina raduje činjenica da su mu njegova deca, 11-ogodišnja ćerka i 15-estogodišnji sin, maksimalna podrška u tom poslu, i na plus 40 i na minus 10 stepeni. Voleo bi kada bi njihov primer sledili i drugi mladi u tom, ali i drugim selima u Srbiji. Na kraju naše posete, dao nam je čvrsto obećanje, da on neće pokleknuti u daljoj afirmaciji domaćeg, kruščićkog belog luka, a možda jednog dana, kako je zaključio, on postane i brend tog dela Zapadne Bačke.

PROČITAJTE I...  Gajenje paprike u plastenicima i niskim tunelima

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku.

Sagovornik: Vukašin Ivanović, proizvođač belog luka, selo Kruščić

Prethodni tekstFarma KRAVA i tov JUNADI u selu Sokolići
Sledeći tekstStočari mahom bez profita – šta donose nove agrarne mere

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime