Zašto je zaštita SOJE od korova posle setve, a pre nicanja iz godine u godinu sve važnija?

0
1457
soja adama
Foto: Adama

U poslednjih nekoliko godina došlo je do promene u zaštiti soje od korova i veliki akcenat se stavlja na tretman posle setve, a pre nicanja. Razlozi su višestruki i mogu da naprave razliku između dobrog i lošeg prinosa.

Svedoci smo da se sve više proizvođača odlučuje za setvu soje umesto kukuruza. Za donošenje ovakve odluke odgovorna su dva ključna faktora: visoki troškovi mineralnih đubriva koje je neophodno primeniti u proizvodnji kukuruza i dobra otkupna cena merkantilne soje.

Međutim, poslednjih godina zaštita soje se promenila zbog širenja opasnog korova – ambrozije. Sada gotovo da nema lokaliteta gde nije prisutna i gde ne pravi problem u usevima soje. Pored ambrozije, zapaženo je širenje ništa manje opasnog korova – rezistentnog štira. Upravo su ovo glavni razlozi zašto se insistira na zaštiti soje od korova posle setve, a pre nicanja i zašto se većina proizvođača odlučuje na ovaj korak.

Adama Sultan 1120x180

S ozbirom da je setva soje u toku, za proizvođače je važno da obrate pažnju na ovaj tretman i da ga ne propuste.

PROČITAJTE I...  Syngenta – inovacije u zaštiti bilja

Preporuka Dušice Popović iz kompanije Adama je da se nakon setve primeni zaštita soje od korova preparatom Mistral na bazi a.m. metribuzina. Mistral se upotrebljava u kombinaciji sa preparatom Efika na bazi a.m. s-metolahlor kako bi pojačali efikasnost na određene širokolisne korove i suzbili određene uskolisne korove u tom trenutku.

Za kasnije korekcije korova u usevima soje preporuka su preparati koji se koriste kao standard za korekciju širokolisnih korova, a oni su na bazi a.m. imazamoks, bentazon, tifensulfuron-metil i klomazon. Kompanija Adama nudi proizvođačima preparate dobro poznatog kvaliteta, a to su preparat Saltus na bazi a.m imazamoks i preparat Kalif na bazi a.m klomazon. U zavisnosti od vremena setve i strukture korova, izvode se uglavnom dodatna dva tretmana u postu.

Diler – sigurno rešenje za divlji sirak i druge uskolisne korove

Diler je selektivni sistemični herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova. Ovaj preparat predstavlja sigurno rešenje za suzbijanje biotipova sirka koji su rezistentni (otporni) na druge herbicide, a od svih graminicida pokazao se kao najbezbedniji po gajenu biljku. Pored navedenog, odlikuje ga dobra efikasnost pri višim temperaturama, a ona ne izostaje ni pri tretmanu po oblačnom vremenu.

PROČITAJTE I...  Rešite se rezistentnog divljeg sirka pouzdano i ekonomično

Veći prinosi uz biostimulator ExelGrow

ExelGrow je inovativni biljni biostimulator kompanije Adama koji se od prošle godine može naći na našem tržištu. Njegov zadatak je da stimuliše rast i razvoj biljaka i obezbedi veće prinose.

Prošle godine, na dosta različitih lokaliteta rađeni su tretmani preparatom ExelGrow u usevima soje. Tretmani su primenjivani neposredno pred cvetanje ili na početku cvetanja, a rezultati koji su dobijeni bili su više nego zadovoljavajući.

Zbog suše, soja koja je bila na peskovitom zemljištu je prva izgorela. Međutim, ona koja je bila tretirana sa preparatom ExelGrow ostala je duže zelena, odnosno, nije izgorela. Kao krajnji rezultat, na tretiranim delovima parcela prinosi su bili od 100-200 kg više po KJ u odnosu na delove koji nisu bili tretirani.

Više informacija o biostimulatoru ExcelGrow pogledajte u brošuri klikom na link.

Dušica Popović, kompanija Adama

Prethodni tekstTOV JUNADI u Salašu Noćajskom
Sledeći tekstSanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime