Trenutne zalihe zimske vlage u zemljištu

0
179
zemljiste njiva zemlja asov, kopanje
Foto: Pixabay

Početak 2023. godine obeležilo je neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine i u većini dana bez padavina. Koliko vlage ima u zemljištu?

Spyrale Adama 1120x1080

Minimalne temperature vazduha bile su za 2 do 7°C  iznad proseka, a maksimalne dnevne bile su u intervalu od 5°C do 20°C. Ponegde je bilo slabih mrazeva u prizemnom sloju vazduha, gde je samo u par mesta zabeleženo -4°C.

Tokom proteklih nekoliko dana preovladavali su povoljni agrometeorološki uslovi za sve prezimljujuće poljoprivredne kulture. Pojava prizemnih mrazeva nije predstavljala opasnost za ozima žita, jer su dobro pripremljena za zimsko mirovanje.

LIBRETO 1120x180

Tokom većeg dela protekle sedmice bilo je suvo vreme. U drugoj polovini nedelje samo u nekoliko mesta su zabeležene sasvim slabe padavine sa zanemarljivim količinama.

Međutim, u poslednjih mesec dana na najvećem delu teritorije naše zemlje bilo je od 50% dd 100% više vodenog taloga od proseka za ovo doba godine. Dospele padavine u dosadašnjem delu jeseni i zime obezbedile su dobru zalihu vlage u dubljim slojevima obradivog zemljišta, što će imati veliki značaj početkom vegetacionog perioda, kažu stručnjaci.

PROČITAJTE I...  Savet stručnjaka: Sačuvajte vlagu u zemljištu i povećajte prinose sa malim ulaganjem

Prema rečima agronoma suvo vreme je uglavnom pogodovalo obavljanju radova u voćnjacima i vinogradim.

Obratiti pažnju na oštećenja mladih voćaka od glodara

Mlada stabla voćaka su često u toku zime izložena oštećenjima od glodara, pre svega poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korenovog sistema, tako da se mlada stabla u toku vegetacije iznenada cela suše.

Posebno su ugroženi voćnjaci gde su površine neobrađene, jer su opali plodovi hrana za glodare u toku vegetacije i zime. U nedostatku hrane glodari se hrane korenjem voćaka, posebno jabuka i krušaka. Suzbijanje poljskih miševa i voluharica sprovodi se u jesen ili zimu, u periodu njihove najveće aktivnosti i potrebe za hranom. Obavezno pročitajte članak u kojem su opisane mere suzbijanja štetnih glodara u voćnjacima.

Prethodni tekstAmbrozija – Prepoznavanje i suzbijanje korova
Sledeći tekstKako izbeći smanjenu mlečnost krava tokom leta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime