Kako izbeći smanjenu mlečnost krava tokom leta

0
330
Agrosaveti - Farma krava NSlankamen 03

U letnjem periodu jedan od razloga smanjene mlečnosti na farmama jesu visoke temperature. Zbog toplog vremena krave manje jedu i samim tim daju manje mleka. Ovaj problem farmeri bi mogli da reše orošavanjem i tuširanjem stada.

Adama Maganic 1120x180

Rešenja velike farme koji mogu da iskoriste male

Jedna velika (privatizovana) farma u Staroj Pazovi, spada u red najsavremenijih farmi kod nas. Krave rase holšajn su u slobodnom sistemu, ishrana je izbalansirana, jer stručnjaci koji vode ovu farmu brinu o dobrom odnosu kabastog i koncentrovanog dela obroka. Godišnji plan proizvodnje je oko 11.000.000 litara mleka godišnje, a od ukupno 670 grla, 360 su krave.

Da bi se izbegao problem smanjene mlečnosti tokom letnjih dana kravama treba obezbediti odgovarajući mikroklimat. U štali je iznad hranidbenog stola postavljan sistem za orošavanje. Temperatura unutar štale je za 10-12 stepeni niža od spoljašnje.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Tokom letnjih meseci u zavisnosti od farme i tehnologije koja se primenjuje mlečnost kod krava može da se smanji od 3-5 litara. Na ovoj farmi to nije slučaj, zahvaljujući orošavanju i rashlađivanju krava mlečnost je čak i povećana za 0,54 litre po kravi na dnevnom nivou.

PROČITAJTE I...  Protest proizvođača mleka se, ipak, odlaže, zakazan sastanak sa predsednikom Srbije

Osim u štalama, krave dok čekaju na mužu, njih oko 200, koliko staje u čekalište, gde takođe dobijaju poseban mikroklimat i rashađivanje. Po završetku muže prolaskom kroz rampu na povratnom koridoru aktivira se magnetni senzor koji automatski ponovo pokreće sistem za tuširanje. Ova investicija nije skupa košta oko 30.000 dinara i mogla bi da se napravi i na nekim manjim farmama što bi povećalo produktivnost i kravama omogućilo bolje uslove.

galenika Plavo ulje 1120x180

Farma u Staroj Pazovi je dobar primer svim stočarima u Srbiji kako treba da se vodi jedna moderna farma, gde krave imaju dobre uslove smeštaja i ishrane, ali i dobru mlečnost.

Za vreme muže sve je kompjuterski praćeno, očitava se mnoštvo paramenara i ukoliko se primeti prisustvo antibiotika takva situacija se alarmira i to mleko ne ide u laktofriz sa drugim mlekom već se posebno odvaja. Važno je dodati da je mleklo koje se ovde proizvede ekstra klase sa 3,7 procenata mlečne masti a sve količine se isporučuju „Imleku“.

Adama Forapro 1120x180

Treba napomenuti se u štali nalazi prosečno 300 krava  koje uriniranjem i fecesiranjem  odaju toplotu, hrana koju konzumiraju takođe jednim delom odaje toplotu, što znači da bi  temperatura i vlažnost vazduha u štali bila još veća da nema ventilatora i rashlađivanja.

Prethodni tekstTrenutne zalihe zimske vlage u zemljištu
Sledeći tekstNeverovatno dejstvo LJUBIČASTOG povrća i voća na zdravlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime