Med sa obronaka Podvrške Čuke, jedan od najkvalitetnijih u Srbiji

0
41

Na obroncima Podvrške Čuke, u selu Rečica kod Kladova, industrije su daleko, vazduh je čist, pa je i kvalitet meda koji se ovde proizvodi jedan od kvalitetnijih u Srbiji. Razgovarali smo sa pčelarom iz ovog kraja koji dolazi iz porodice koja se ovim poslom bavi generacijama, a trenutno ima 350 košnica.

Adama Maganic 1120x180

Slobodan Janković je poznati pčelar iz ovih krajeva. Potiče iz pčelarske porodice i pčelarstvom se bavi još od 90-ih godina. U to vreme, od 150 društava pčela moglo je da se uberu značajnije količine meda. Međutim, sa promenom klime, smanjivao se i prinos po košnici.

U pčelinjacima porodice Janković proizvodi se livadski, bagremov i lipov med. Ipak, sve zavisi od vremenskih uslova. Ukoliko ima kiše, ima i meda, ukoliko su sušne godine, onda je i meda manje, kaže naš sagovornik.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Kako su godine prolazile, pčelinjak se uvećevao, pa tako sada porodica Janković ima dva pčelinjaka, gde na jednom ima 200, a na drugom 150 košnica. Slobodanu u poslu pomažu i supruga i sin, jer kako kaže, pčelarstvo je porodičan posoa.

PROČITAJTE I...  Radovi u julu u pčelinjaku

Hrana za pčele – pčelarske pogače

Pčelarska godina za pčelare počinje početkom avgusta. Za sopstvene potrebe, Slobodan pravi i šećerno medno testo, koje je kod pčelara poznato pod nazivom pčelarske pogače.

galenika Plavo ulje 1120x180

„Mi tada radimo detaljan pregled svih pčelinjih zajednica i tada gledamo da li je u svakoj zajednici prisutna matica i da li ima dovoljno hrane za zimu. Ako nema, u tom periodu, prihranu radimo uz pomoć sirupa. Negde oko Božića, ako pčelar nije obezbedio dovoljno hrane za pčelinju zajednicu, poželjno je stavljati po jednu pogaču na košnicu“ – kaže naš sagovornik.

Jedan radni dan svakog pčelara, razlikuje se i prilagođava godišnjim dobima. Krajem februara se već obilaze pčelinjaci. Treba voditi računa da vetar nije odneo poklopac sa košnice. Kako stignu topliji dani, pčelari vode računa o maticama, kako bi krenule sa polaganjem jaja i kako bi se društvo širilo i budilo iz „zimskog sna“. U toku proleća i leta, Slobodan kaže da su svaki dan prisutni na pčelinjacima i vode računa o pčelama i ubiru plodove – odnosno med.

Adama Forapro 1120x180

Pčelarska udruženja

U Kladovu postoje dva pčelarska udruženja. Pčelarsko udruženje Kladovo, čiji je i Slobodan član, postoji od 1962. godine i trenutno broji oko 80 članova. U međuvremenu se formiralo još jedno udruženje. „Mi se između sebe, pčelari, poznajemo veoma dobro. Imamo i tu međusobnu saradnju.“ – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo u selu Vajska

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

BioPlug 728x90px

Sagovornik: Slobodan Janković, pčelar 

Prethodni tekstPrioritet u 2024: Uvođenje reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda
Sledeći tekstU toku akcija spasavanja krava i konja sa Krčedinske ade

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime