Med sa obronaka Podvrške Čuke, jedan od najkvalitetnijih u Srbiji

0
65

Na obroncima Podvrške Čuke, u selu Rečica kod Kladova, industrije su daleko, vazduh je čist, pa je i kvalitet meda koji se ovde proizvodi jedan od kvalitetnijih u Srbiji. Razgovarali smo sa pčelarom iz ovog kraja koji dolazi iz porodice koja se ovim poslom bavi generacijama, a trenutno ima 350 košnica.

Spyrale Adama 1120x1080

Slobodan Janković je poznati pčelar iz ovih krajeva. Potiče iz pčelarske porodice i pčelarstvom se bavi još od 90-ih godina. U to vreme, od 150 društava pčela moglo je da se uberu značajnije količine meda. Međutim, sa promenom klime, smanjivao se i prinos po košnici.

U pčelinjacima porodice Janković proizvodi se livadski, bagremov i lipov med. Ipak, sve zavisi od vremenskih uslova. Ukoliko ima kiše, ima i meda, ukoliko su sušne godine, onda je i meda manje, kaže naš sagovornik.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Kako su godine prolazile, pčelinjak se uvećevao, pa tako sada porodica Janković ima dva pčelinjaka, gde na jednom ima 200, a na drugom 150 košnica. Slobodanu u poslu pomažu i supruga i sin, jer kako kaže, pčelarstvo je porodičan posoa.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Knjaževcu

Hrana za pčele – pčelarske pogače

Pčelarska godina za pčelare počinje početkom avgusta. Za sopstvene potrebe, Slobodan pravi i šećerno medno testo, koje je kod pčelara poznato pod nazivom pčelarske pogače.

„Mi tada radimo detaljan pregled svih pčelinjih zajednica i tada gledamo da li je u svakoj zajednici prisutna matica i da li ima dovoljno hrane za zimu. Ako nema, u tom periodu, prihranu radimo uz pomoć sirupa. Negde oko Božića, ako pčelar nije obezbedio dovoljno hrane za pčelinju zajednicu, poželjno je stavljati po jednu pogaču na košnicu“ – kaže naš sagovornik.

Jedan radni dan svakog pčelara, razlikuje se i prilagođava godišnjim dobima. Krajem februara se već obilaze pčelinjaci. Treba voditi računa da vetar nije odneo poklopac sa košnice. Kako stignu topliji dani, pčelari vode računa o maticama, kako bi krenule sa polaganjem jaja i kako bi se društvo širilo i budilo iz „zimskog sna“. U toku proleća i leta, Slobodan kaže da su svaki dan prisutni na pčelinjacima i vode računa o pčelama i ubiru plodove – odnosno med.

PROČITAJTE I...  Pčelari pretrpeli tešku sezonu

Pčelarska udruženja

U Kladovu postoje dva pčelarska udruženja. Pčelarsko udruženje Kladovo, čiji je i Slobodan član, postoji od 1962. godine i trenutno broji oko 80 članova. U međuvremenu se formiralo još jedno udruženje. „Mi se između sebe, pčelari, poznajemo veoma dobro. Imamo i tu međusobnu saradnju.“ – kaže naš sagovornik.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Slobodan Janković, pčelar 

Prethodni tekstPrioritet u 2024: Uvođenje reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda
Sledeći tekstU toku akcija spasavanja krava i konja sa Krčedinske ade

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime