Tuja je počela da žuti? Evo kako da je spasite

0
1015
tuja
Foto: Pixabay

Postoje periodi kada tujine četine požute, a razlog su prirodni procesi. Međutim, postoje i situacije kada se mora reagovati.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Tuje prirodno požute na jesen druge godine, jer tada odbacuju stare četine. Ova vrsta bojenja četina u žuto ravnomerno utiče na gornje i donje grane i ne zahteva lečenje biljke. Međutim, ukoliko dođe do prebojavanja četina u žutu boju u drugim vremenskim periodima i na drugim delovima grana, to je znak da tuje trpe nešto i da im treba pomoć.

Tujin krasnik je štetočina koja najčešće napada tuje i ne bira da li su mlade ili stare. Veoma je invazivan, a jaja polaže tokom proleća. Pošto larve nagrizaju stabljiku praveći hodnike ispod kore, biljka počinje da se suši. To se dešava od unutrašnjeg dela grane prema periferiji, i na kraju se osuši cela grana. Lisne i štitaste vaši, takođe, mogu da prave probleme.

Adama Sultan 1120x180

U slučaju napada tujinog krasnika, najbolje je odseći grane koje su napadnute i spaliti ih. Može da se koristi i insekticid sa aktivnom materijom abamectin do 3 puta tokom sezone, sa razmakom od 45 dana.

PROČITAJTE I...  Posao u banci zamenila uzgojem cveća i otkrila životni poziv

Takođe, možete koristiti hortikulturno ulje tokom zime, kada biljka miruje. Najbolje je pratiti uputstva proizvođača koja pišu na pakovanju u pogledu stope pokrivenosti i učestalosti primene.

pylon galenika jan 023

Sušna leta i tuja

Kada su suva i vruća leta tujama mogu četine da požute zbog izloženosti ekstremnim vremenskim uslovima. Prvo žute vrhovi, pa se žutilo širi ka unutrašnjosti grane, i to posebno na bočnim stranama koje su izložene vetru i jakoj sunčevoj svetlosti. Ovde je lek zalivanje. Starije biljke se zalivaju sa dosta vode na svakih 10-15 dana, a mlađe biljke 7-10 dana. Takođe, neophodno je staviti organski malč oko biljaka (kao što je kora od drveta) što će zemlji pomoći da zadrži vlagu.

Neadekvatno đubrenje

Nedostatak hranljivih materija, takođe, može da bude razlog zašto tuji žute četine. Upravo promene na četinama izazivaju nedostatak azota, kalijuma, gvožđa, cinka ili mangana. Ukoliko nedostaje azot, tuje proizode kratke, žute i čvrsto zbijene iglice. Tek posađene tuje možda neće da uspeju da razviju bočne grane. Starije iglice na biljkama kojima nedostaje kalijum postaju doboko plavkasto-zelene boje, pre nego što pređu u žutu i crvenkasto-smeđu boju. Nedostaci gvožđa i mangana ogledaju se kroz promenu boje lišća gornje krune i novijih iglica.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstVlada usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima suncokreta
Sledeći tekstUzgoj konja i stari salaši na severu Bačke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime