Vojska i MUP se uključuju u sprečavanje širenja afričke kuge svinja

0
143
svinje 2
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Na sednici Vlade Srbije je usvojen Zaključak o saglasnosti da se radi sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja angažuju Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Spyrale Adama 1120x1080

Ovaj zaključak je usvojen kako bi pripadnici snaga bezbednosti pružili pomoć Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u primeni i sprovođenju naloženih mera za suzbijanje i iskorenjivanje ove zaraze, saopštila je Vlada Srbije.

Podsetimo, Udruženje proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zatražilo je hitnu sednicu Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije, nezadovoljno preduzetim merama protiv afričke kuge svinja.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kako je navedeno, u suprotnom proizvođači će doći sledeće nedelje pred Skupštinu da blokiraju saobraćaj. Predsednik tog udruženja Zoran Milićević rekao je za Betu da je na predlog članova tog udruženja poslao zahtev Skupštini Srbije i da traže da Odboru prisustvuju predsednik države Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Milićević je rekao da su stočari nezadovoljni preduzetim merama protiv afričke kuge i strahuju da će se potpuno uništiti mala poljoprivredna gazdinstva.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Postojanje zaraze je do 3. avgusta potvrđeno u više od 1.600 gazdinstava u ukupno 38 opština, odnosno 13 upravnih okruga u Srbiji. U Srbiji je do danas potvrđeno 1.715 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 1.176 uginulih svinja, a zbog toga je eutanazirano 20.738 svinja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Afrička kuga svinja u Valjevskim i Mioničkim selima

Izvor: Nova

Prethodni tekstBes i ogorčenost malinara: Malina je za seljaka čista propast!
Sledeći tekstEhinacea – Zvezda vrta, kraljica imuniteta, laka za uzgoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime