Ehinacea – Zvezda vrta, kraljica imuniteta, laka za uzgoj

0
517
ehinacea
Foto: Pixabay

Ehinacea nikog ne ostavlja ravnodušnim svojim velikim predivnim cvetovima. Osim što je atraktivna, veoma je lekovita. Indijanci su je velikovima koristili za lečenje raznih bolesti, a danas je najpoznatiji biljni lek za prehladu i grip. U nastavku možete pročitati kratak vodič za uzgoj ehinacee.

Spyrale Adama 1120x1080

Ehinacea je višegodišnja biljka koja uspeva gotovo u svim klimatskim uslovima, a najbolje raste u zemljištu koje je obogaćeno kompostom. Položaj može da bude osunčan do polusenka, mada više preferira osunčana mesta. Važno je znati da joj je potrebno najmanje četiri sata sunčeve svetlosti. Biljka cveta u leto i jesen. Latice se otvaraju kao spektakularne zvezde, a kako leto odmiče spuštaju se u oblik loptice.

Postoji širok spektar boja cvetova zahvaljući selekciji, koji uključuje nijanse zelene limete, mandarine, kajsije i manga. Postoje i varijante sa duplim cvetovima i kompaktne sorte poput Kim’s Knee High koja odlično uspeva u kontejnerima i saksijama.

LIBRETO 1120x180

Uzgoj može da se započne semenom ili rasadom. Ako uzgoj započinjemo iz semena, potrebno je da se seme izložiti niskoj temperaturi, ali iznad nule, a zatim da se potopi u vodu na 24 sata. Seme voli hladno (neće da raste u toploj zemlji), te je za klijanje semena najbolje koristiti podrum ili neki drugi hladniji prostor. Najbolje je obaviti setvu u jesen (septembar-oktobar).

PROČITAJTE I...  Kamelija u dvorištu: Saveti za sadnju i negu dugovečne lepotice

Ako se seje direktno u baštu, seje se gusto u jesen i lagano se pokrije zemljom kako ga ptice ne bi pojele. Ono će da klija na proleće, ali treba imati na umu da će većina biljaka da cveta tek sledeće godine.

Nega ehinacee

Ehinacea raste u grupama, a veličina biljke zavisi od vrste. Ima dosta razvijen i dubok koren i ne voli presađivanje. Ne zahteva velike količine vode, ali mlade biljke moraju da se zalivaju kako bi se uspostavio koren. Svakog drugog dana nakon sadnje je dovoljno, a zatim se zaliva nekoliko puta nedeljno, pa se proređuje na jednom nedeljno, pa svake druge nedelje. Odrasla biljka se zaliva samo kada su ekstremne suše.

Što se tiče prihrane, može da se prihrani jednom godišnje, a i ne mora (zavisi od kondicije i izgleda biljaka). Malčiranje u proleće kompostom je sasvim dovoljno, osim ako bašta nema specifične nedostatke hranljivih materija.

Potrebno je redovno orezivati precvetale cvetove. Na ovaj način se podstiče biljka da više cveta tokom sezone. Poslednje glavice se ostavljaju kako bi proizvele seme na biljci.

PROČITAJTE I...  Uzgoj GAVEZA: Moćan lek za ljude, vrhunska prihrana za biljke

U proleće se biljke treba odrezati na 30 cm visine. Na ovaj način će se kontrolisati visina, ali i odgoditi cvetanje. Ukoliko se iseče samo deo biljaka, dobija se postepena sezona cvetanja.

Lekovitost ehinacee

Lekovite su dve vrste: Ehinacea purpurea ili purpurna rudbekija, kod koje se koristi stabljika, list i cvet, te Ehinacea angustifolia kod koje se koristi koren.

Ehinacea je među retkim biljkama koja je klinički istražena i za koju su kliničke studije potvrdile antivirusno dejstvo kod respiratornih infekcija. Takođe, kliničke studije su potvrdile da ehinacea jača imunološki sistem.

Za upotrebu u medicinske svrhe pogodne su biljke starosti od 2 godine. Tokom cvetanja sakupljaju se lišće, cvetovi i stabljike koji u to vreme akumuliraju najveću količinu korisnih materija. Preporuka je da se seku u rano jutro, dok još ima rose. U jesen, na kraju sezone, prikuplja se korenje.

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka i/ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE I...  Uzgoj šipurka u Ražnju

 

Prethodni tekstVojska i MUP se uključuju u sprečavanje širenja afričke kuge svinja
Sledeći tekstOtkriveno više od 20.000 lažnih prijava za subvencije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime