Vreme za redovan servis poljoprivrednih mašina

0
40
Agrosaveti - Redovan servis 02

Sezona žetve i berbe kukuruza polako se završava, a pred kraj sezone mogu otkazati hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najveće opterećenje tokom rada, pa je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina. Pravilno održavanje i odlaganje mašina, smanjuje potencijalne troškove i štete.

Ovogodišnja poljoprivredna sezona skoro da je završena. Jesenja berba, žetva, oranje i đubrenje oranica su gotovi, pa ćete traktore retko videti na njivama.

Eventualno ih ponegde možete naći ispred kuća, jer su mašine i priključna mehanizacija većinom već smešteni u garaže i hangare, gde čekaju proleće i ponovni izlazak na polja. Do tada, važno je da su pravilno uskladišteni i zaštićeni.

Adama - Najlepsa je moja njiva

„Jednom godišnje, sada pogotovo u zimskom periodu kada nema posla u polju, mašine se redovno pregledaju, servisiraju, delovi koji su dotrajali zamene se. Kod sejalica to su lančanici, zupčanici – oni se najčešće habaju, kod traktora redovna zamena ulja, ispravnost kočnica“, navodi vršački poljoprivrednik Goran Mitrovanov.

Poljoprivrednici sve ove kontrole i servis mašina, uglavnom obavljaju sami, dok se za rezervne delove obraćaju prodavcima ili proizvođačima poljoprivredne opreme. Od njih mogu dobiti i savete, a ukoliko je potrebno, i pomoć prilikom servisiranja.

PROČITAJTE I...  Ratari ostaju bez zemlje

„Nakon što se završe radovi oprati mašinu, osušiti je dobro da ne bude negde vode, da ne ostanu kapljice, jer dolazi, naravno, do korozije, plastiku preporučujemo WD-40 sprejem poprskati radi zaštite, jer se tako na neki način konzerviraju i mogu izdržati zimu kako valja“, preporučuje direktor kompanije MBV Vukašin Milinković.

Iako ovaj redovan servis predstavlja i značajan trošak za poljoprivrednike, kažu da ga ne treba preskočiti, jer im u situaciji kada nema sredstava za nabavku nove, od redovnog održavanja postojeće mehanizacije zavisi i dalje bavljenje ovim poslovima.

Izvor: Agronews, RTV

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime