Vreme za redovan servis poljoprivrednih mašina

0
1222
Agrosaveti - Redovan servis 02

Sezona žetve i berbe kukuruza polako se završava, a pred kraj sezone mogu otkazati hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najveće opterećenje tokom rada, pa je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina. Pravilno održavanje i odlaganje mašina, smanjuje potencijalne troškove i štete.

Adama Maganic 1120x180

Ovogodišnja poljoprivredna sezona skoro da je završena. „Jednom godišnje, sada pogotovo u zimskom periodu kada nema posla u polju, mašine se redovno pregledaju, servisiraju, delovi koji su dotrajali zamene se. Kod sejalica to su lančanici, zupčanici – oni se najčešće habaju, kod traktora redovna zamena ulja, ispravnost kočnica“, navodi vršački poljoprivrednik Goran Mitrovanov.

Poljoprivrednici sve ove kontrole i servis mašina, uglavnom obavljaju sami, dok se za rezervne delove obraćaju prodavcima ili proizvođačima poljoprivredne opreme. Od njih mogu dobiti i savete, a ukoliko je potrebno, i pomoć prilikom servisiranja.

MPS baneri II

„Nakon što se završe radovi oprati mašinu, osušiti je dobro da ne bude negde vode, da ne ostanu kapljice, jer dolazi, naravno, do korozije, plastiku preporučujemo WD-40 sprejem poprskati radi zaštite, jer se tako na neki način konzerviraju i mogu izdržati zimu kako valja“, preporučuje direktor kompanije MBV Vukašin Milinković.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici neće voditi knjige

Iako ovaj redovan servis predstavlja i značajan trošak za poljoprivrednike, kažu da ga ne treba preskočiti, jer im u situaciji kada nema sredstava za nabavku nove, od redovnog održavanja postojeće mehanizacije zavisi i dalje bavljenje ovim poslovima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekstKako sačuvati beli luk zimi, da što duže traje
Sledeći tekstDruštvena poljoprivredna preduzeća još uvek postoje u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime