Vreme za redovan servis poljoprivrednih mašina

0
317
Agrosaveti - Redovan servis 02

Sezona žetve i berbe kukuruza polako se završava, a pred kraj sezone mogu otkazati hidraulika, diferencijali i sklopovi koji trpe najveće opterećenje tokom rada, pa je remont važna stavka u održavanju poljoprivrednih mašina. Pravilno održavanje i odlaganje mašina, smanjuje potencijalne troškove i štete.

Ovogodišnja poljoprivredna sezona skoro da je završena. Jesenja berba, žetva, oranje i đubrenje oranica su gotovi, pa ćete traktore retko videti na njivama.

Adama - Katalog - 1038x172-katalog-2019

Eventualno ih ponegde možete naći ispred kuća, jer su mašine i priključna mehanizacija većinom već smešteni u garaže i hangare, gde čekaju proleće i ponovni izlazak na polja. Do tada, važno je da su pravilno uskladišteni i zaštićeni.

„Jednom godišnje, sada pogotovo u zimskom periodu kada nema posla u polju, mašine se redovno pregledaju, servisiraju, delovi koji su dotrajali zamene se. Kod sejalica to su lančanici, zupčanici – oni se najčešće habaju, kod traktora redovna zamena ulja, ispravnost kočnica“, navodi vršački poljoprivrednik Goran Mitrovanov.

Poljoprivrednici sve ove kontrole i servis mašina, uglavnom obavljaju sami, dok se za rezervne delove obraćaju prodavcima ili proizvođačima poljoprivredne opreme. Od njih mogu dobiti i savete, a ukoliko je potrebno, i pomoć prilikom servisiranja.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Šumadiji

„Nakon što se završe radovi oprati mašinu, osušiti je dobro da ne bude negde vode, da ne ostanu kapljice, jer dolazi, naravno, do korozije, plastiku preporučujemo WD-40 sprejem poprskati radi zaštite, jer se tako na neki način konzerviraju i mogu izdržati zimu kako valja“, preporučuje direktor kompanije MBV Vukašin Milinković.

Iako ovaj redovan servis predstavlja i značajan trošak za poljoprivrednike, kažu da ga ne treba preskočiti, jer im u situaciji kada nema sredstava za nabavku nove, od redovnog održavanja postojeće mehanizacije zavisi i dalje bavljenje ovim poslovima.

Izvor: Agronews, RTV

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime