Zbog loše cene, šljiva ide u rakiju

0
668
Agrosaveti - Otkupna cena šljive 01

Na startu berbe šljive, rekovački voćari nezadovoljni otkupom, dolazak direktnih izvoznika – jedini spas. Čačanska rodna plaća se 15 dinara, prošle godine bila 40 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Berba počela, proizvođači nezadovoljni cenom

U Rekovačkoj opštini počela je berba šljiva i kupina. Proizvođači šljive nisu zadovoljni otkupnom cenom šljive, koju hladnjačari plaćaju od 13 do 15 dinara po kilogramu, pa će od nje praviti rakiju. Što se tiče kupine, trenutno je dobra samo cena kupine sorte loh nes, koja se kreće od 170 do 220 dinara, ali je i ona počela da pada, dok se cena ostalih sorti još uvek ne zna.

Dragan Milenković iz Rekovca, koji ima osmogodišnje zasade šljive ranke na dva hektara i stenlejke na hektar, kaže da je prošle godine cena od 40 dinara po kilogramu bila dobra, ali je rod mnogo podbacio, pa nije bilo zarade, a sada se čačanska rodna otkupljuje po 15 dinara po kilogramu, što je čist gubitak.

Adama Sultan 1120x180

„Cena ostalih sorti još nije poznata. Zbog toga ću od celokupnog roda da ispečem rakiju. I opet ću da budem u neizvesnosti, jer ni rakija nema cenu, a pitanje je i kada ću da je prodam. Imamo dva hladnjačara, ali ni oni ne smeju da lageruju, jer ne znaju da li će da prodaju. Ušli smo u začarani krug iz kog nema izlaza. Rešenje je samo da dođe hladnjačar, direktni izvoznik, a mogla bi i država ozbiljno da se pozabavi ovim problemom“ – kaže Milenković.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u Vršcu

Minimalna cena bi trebala biti 30 dinara

On dodaje da bi otkupna cena šljive minimalno trebalo da bude 30 dinara da bi voćari imali neku zaradu.

galenika pylon 1120x85

„Šteta je ogromna. Na svaki hektar šljive moramo da uložimo oko 1.000 evra u rezidbu, freziranje, đubrenje i nekoliko prskanja“ – ocenjuje Milenković.

I njegov sugrađanin Dragan Matić, koji stenlejke ima na pet ari, razmišlja na isti način. Ista šljiva se pre tri-četiri godine prodavala za 40 dinara po kilogramu, pa je bilo zarade. Sada će, kaže, šljive da obere, spakuje u kace i ispeče neki litar rakije.

„Malo sam zaradio na kupini loh nes, koju sam već nekoliko puta prodavao u Orašju i Tečiću po ceni od 170 i 220 dinara po kilogramu. Nažalost, cena je već pala na 150 i 170 dinara po kilogramu. To je već slaba računica. Ako padne na 120 dinara, to je čist gubitak. Mnogo smo uložili dok smo podigli stubove i žicu, i kupili sistem za zalivanje“ – veli Matić, koji ocenjuje da će imati oko 1.000 kilograma kupine.

PROČITAJTE I...  U Centralnoj Srbiji otpočela berba kukuruza

Rusko tržište unosno, ali rod loš

Pomoćnik predsednika opštine Rekovac Đorđe Stanojević navodi da je kupina u opštini zasađena na oko 200.000 hektara, a šljiva na 1.170 hektara.

„Kupina za rusko tržište otkupljuje se po ceni od 170 dinara po kilogramu, ali kiša ometa berbu, dok otkupna cena hladnjačara još nije poznata. Šljiva za isto tržište se otkupljuje za 30 dinara po kilogramu, ali pošto je kvalitet veoma loš, ne može da se proda. Hladnjačari je otkupljuju od 13 do 15 dinara po kilogramu“ – veli Stanojević.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstNajmlađi vinar u Šumadiji
Sledeći tekstProizvodnja zimnice unosan posao?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime