Najmlađi vinar u Šumadiji

0
1517
Agrosaveti - Najmlađi vinar u Šumadiji 05

Sa svega 26 godina, Nemanja Arsenijević iz sela Vinča kod Topole, i dalje je najmlađi vinar u Šumadiji i već je uspeo da izveze prvih nekoliko hiljada kvalitetnog vina ovog kraja. I to ne bilo kog kraja, već onog kojem se neretko dodelje epitet „Srpska Toskana“ upravo zbog kvalitetnih vinarija.

Adama Maganic 1120x180

Porodična tradicija proizvodnje vina

To međutim, našem mladom domaćinu, evo ni nakon nekoliko godina u vinogradima, nije predstavljalo problem, već izazov da porodičnu proizvodnju podigne na viši nivo. Onaj po kom će bit prepoznatljivi.

Agrosaveti - Najmlađi vinar u Šumadiji 03

Često se može čuti i pročitati inicijativa i podrška i u krajnjem slučaju, poziv države da se sela ožive, odnosno mladi vrate u zavičaje. U praksi, nažalost još uvek je veoma mali procenat onih koji to i učine. Nemanja je kaže imao svoje razloge i to još davno, da ostari baš u svom selu.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Najmlađi vinar u Šumadiji 02

Od kada je potpuno ozbiljno i kao nosilac proizvodnje vina svoje porodice pristupio svemu, Nemanja kaže da se jedino nije promenilo to što cela porodica učestvuje u proizvodnji. Sve što je posao dodatno iziskivao za ozbiljnost koju danas imaju, dosta je kompleksno od onoga što se možda u početku misli.

PROČITAJTE I...  Jahačke ture po Šumadiji sve popularnije

Savet za sve koji žele da se bave proizvodnjom vina

Nemanja poručuje da svako ko želi da se ozbiljno bavi proizvodnjom vina mora na umu imati nekoliko bitnih činjenica. Pre svega to je ulaganje u savremenu opremu koja je veoma skupa i iziskuje značajna sredstva. Zatim znanje tehnologa koji poznaje i kontroliše sam proces proizvodnje. Isto tako neophodno je imati i viziju o vrsti vina kojom bi se želeli baviti i na kraju, ništa manje značajno je i poznavanje samog tržišta.

galenika Plavo ulje 1120x180

Agrosaveti - Najmlađi vinar u Šumadiji 04

Iako se po godinama ne može još svrstati među stare i iskusne ljubitelje vina, Nemanja i te kako zna koje su tajne dobrog šumadijskog vina. Upravo time se i vodi cela proizvodnja porodice Arsenijević, koja po pitanju ponude vina, ima velike planove.

Iskustva i planovi

Na svih 11 hektara i kod skoro svih sorti grožđa, kao i kod ostalih proizvođača ovog kraja, Nemanja kaže da je ovo i za njih bila teška godina. Ali, svaki vinar iznalazi načine da se nosi sa gubicima kako najbolje ume.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Najmlađi vinar u Šumadiji 01

Ovogodišnji gubitak biće prikazan u računici. U dobrim godinama, Arsenijevići proizvode do 30 hiljada litara godišnje. Ove računaju na svega polovinu tog broja. Ali ih to neće pokolebati da nastave.

PROČITAJTE I...  Kakva je bila GODINA za ŠLJIVU u selu Vinča

Nemanja, sa svojih svega 26 godina, nastavlja u svojoj borbi za uspehom u svom selu, sedajući za sto i sa najstarijim vinarima Srbije. Borba za prepoznatljivost na tržištu kaže nije laka, ali ni nemoguća za uspeti. Za sada se izvozi u zemljama u regionu, ali veruje da je pitanje godine kada će baš njegova vina biti ta koja će i Srbija birati među prvima.

BioPlug 728x90px

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZELENA STENICA – NEZARA VIRIDULA
Sledeći tekstZbog loše cene, šljiva ide u rakiju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime