Spomenici srpskom seljaku: Jedinstveni u Srbiji

0
851
spomenik srpskom seljaku1
Foto: Wikimedia.org / Аutor: Ванилица - CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81163738

Mnogi u našoj zemlji ne znaju da postoji spomenik srpskom seljaku i to ne samo jedan. Oni su izraz zahvalnosti, ali i jedna vrsta opomene.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Jedan od najlepših spomenika srpskom seljaku i seljanci podignut je 2017. godine u Glavincima kod Jagodine, prilikom obeležavanja 280 godina postojanja sela.

Podigli su ga meštani u znak zahvalnosti selu i starijim generacijama, a u cilju očuvanja tradicije i sećanja na nekadašnji način obrađivanja njiva. Zbog toga seljak u jednoj ruci nosi motiku, a u drugoj testiju, zemljanu posudu za vodu, dok seljanka, koja ide iza njega, nosi korpu sa hranom i mali budak. Spomenik je napravljen od betona, a patiniran je bronzom i delo je vajara Ivana Markovića iz Jagodine.

Adama Sultan 1120x180
Wiki Sumadija XI Spomenik srpskom seljaku
Foto: Wikimedia.org / Аutor: Ванилица – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81163738

„Bilo bi dobro da svaki grad u Srbiji digne seljaku spomenik, a u Beogradu, u Knez Mihajlovoj, da naprave spomenik spomenik veći od Beograđanke jer taj Srbin seljak je hranio Srbiju i borio se da sačuva Srbiju i dan danas je čuva“,  izjavio je Tomislav Jovanović iz Glavinaca prilikom otkrivanja ovog spomenika.

Ovo nije jedini spomenik u čast onih koji hrane celu naciju, a i šire. Još davne 2009. godine u glavnoj ulici u Rekovcu postavljen je spomenik srpskom seljaku. Radi se o skulpturi u drvetu koja je rad je lokalnog umetnika Jovice Davinića iz obližnjeg sela Cikota. Predstavlja srpskog seljaka u tradicionalnoj narodnoj nošnji iz ovog kraja.

galenika psenica LG 1120x185px

Skulptura je rađena u stilu naivne umetnosti po kome je ovaj kraj nadaleko poznat. Naime, u Opariću je rođen rodonačelnik srpskog naivnog slikarstva – Janko Brašić.  Spomenik je jedinstven izraz zahvalnosti srpskom seljaku koji je kroz istoriju našu zemlju odbranio, odrhranio i nakon ratova ponovo sagradio.

PROČITAJTE I...  Meštani čačanskih sela traže naknadu za useve sa njiva namenjenih za auto-put

Spomen područje “Tošin do“ u selu Pridvorica kod Čačka još je jedno mesto gde su meštani još pre dve decenije podigli spomenik srpskom seljaku. Spomenik čini krst s vencem zahvalnosti od alatki sa njiva, ispred kojih je mermerna ploča ispisana sa obe strane.

Infinito Bayer 1120x180 V01

A, da li će od sela i seljaka ostati samo spomenici, ostaje na nama i našim mlađim generacijama.

„Svi smo mi najmanje trećim ili četvrtim kolenom izašli iz srpskog opanka i samo zajedničkim snagama možemo da obnovimo srpsko selo“, reči su našeg poznatog glumca Nenada Jezdića, kada se svojevremeno obratio javnosti.

Prema zvaničnim demografskim istraživanjima preko 50.000 seoskih kuća se ispraznilo, što znači da je toliko ugašenih domaćinstava sa sve imanjima, oranicama, livadama, pašnjacima, i stokom, a svakom četvrtom selu u Srbiji preti nestanak u narednih 15 godina.

Prethodni tekstNestašica ogreva: Svaka nova isporuka diže cenu
Sledeći tekstStajnjak: Neizostavan sastojak u receptu dobrog roda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime