Krem med iz Čačka – proizvod stogodišnjeg iskustva u pčelarstvu

0
633
Agrosaveti krem med Cacak 01

U Čačku smo upoznali jedan zanimljiv, ali složan trio koji je došao da prihrani pčele. Naime, Danijela i Nikola Munitlaković su se pre nekoliko godina pridružili hobiju Danijeline majke Slavice, i korak po korak učili, proširivali priču, da bi na kraju došli na ideju da tržištu ponude nešto novo, tačnije krem med. Objasniće nam naši domaćini o čemu se tu radi, ali na samom početku razgovora saznajemo da je pčelasrtvo u njihovoj porodici zastupljeno više od 100 godina.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Moj deda se bavio pčelarstvom, a otac je nastavio. Ja sam odrasla u pčelinjaku, pomagala sam ocu, nismo imali ni opremu kao danas, ništa. Oduvek sam ocu pomagala, te sam tako zavolela pčele. Kada sam otišla u penziju, razmišljala sam čime bih se mogla baviti, da bude korisno, ali da mi pruža i zadovoljstvo, pa sam tako za hobi izabrala pčele. Međutim, moja ćerka Danijela i zet su sve to uozbiljili.” – priča nam Slavica.

“Mama je krenula sa dve košnice koje smo doneli iz sela, kasnije smo kupovali, proširivali. Mami je to bio hobi, a mi smo otišli i korak dalje, pa smo napravili jedan nov proizvod koji smo videli u Sloveniji, nazvali smo ga krem med.” – dodaje Danijela.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti krem med Cacak 02

ŠTA JE TO “KREM MED”?

“Istraživali smo te krem medove, pa smo neke mašine kupili, neke pravili. Reč je o procesu mešanja meda, dugotrajno mešanje, ništa više. Nema termiče obrade. Onda smo otišli korak dalje i krem medu dodali prirodne sastojke: malinu, cimet, kakao, koprivu, lešnik, itd. Napravili smo pravi gastronomski užitak.” – priča nam Danijela.

PROČITAJTE I...  Istraživači otkrili novih 27 virusa pčela

MED SA MALINOM FAVORIT VEĆINE KONZUMENATA

Što se ukusa tiče, paleta je široka, te smo sigurni da svako može da pronađe ukus koji najviše voli. Tržište je posebno lepo reagovalo na krem med sa malinom.

galenika psenica LG 1120x185px

“Med sa malinom je i moj favorit. To je za ljude koji vole voćnu aromu. Opredelili smo se za liofilizaciju maline i kao takvu je dodajemo našem medu. Malina je sačuvala sve svoje karakteristike, i miris i ukus, boju, i sva svoja lekovita svojstva. U kombinaciji sa medom dobili smo jedan još zdraviji proizvod.” – ističe Danijela.

U proizvodnji krem meda, ova vredna ekipa koristi livadski med, a zapravo je izazov bio dobiti nežnu, mazivu strukturu koja prosto mami. Tako je baš reagovalo i tržište, a i deci se posebno dopada, te je ovo odličan način da i oni mališani koji baš i ne vole med, sada promene mišljenje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti krem med Cacak 03

“Svi su oduševljeni, takve su povratne informacije. Neki ne mogu ni da prepoznaju da je u pitanju med, jer vide slatku, mazivu, mešavinu. Deci se sviđa kombinacija meda sa lešnikom i kakaom. To nam je i bio cilj, da sa prirodnim, organskim proizvodom zamenimo neke konditorske proizvode.” – dodaje naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Subvencije za pčelare: Počele prijave za podsticaje po košnici pčela

Svi proizvodi iz palete Plodova Srbije su prirodni, bez dodatih šećera, aroma, veštačkih boja itd. Naši domaćini su posvećeni tome da dele ljubav prema medu, zapravo da nas inspirišu da u medu uživamo na jedan nov način.

Planovi naših domaćina su okrenuti ka proširenju, a vetar u leđa im daju upravo povratne informacije njihovih kupaca, koje su uvek pozitivne. Jedna porodična tradicija inspirisala je mlađe naraštaje da se popnu stepenik više, pa je tako lubav prema pčelama, koju je pradeda Nikola pre 100 godina preneo svojim naslednicima, apsolutno urodila plodom.

Prethodni tekstOnline Dani poljoprivrede na novosadskom sajmu
Sledeći tekstOdržan prvi Dan ovčarstva u Kragujevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime