Stajnjak: Neizostavan sastojak u receptu dobrog roda

0
581
stajnjak stajsko djubrivo
Foto: Pixabay

Stajnjak kao jedan od najstarijih organskih đubriva može da poveća prinos i za 20 odsto. Ratarstvo se naslanja na stočarstvo, pa tako poljoprivrednici koji se bave govedarskom proizvodnjom imaju velike količine stajnjaka koje bi trebalo da budu rasute po njivama, a taj stajnjak u velikoj meri ostaje neiskoriščen.

Adama Maganic 1120x180

Stajsko đubrivo (stajnjak) popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta i veoma je značajno u postizanju dobrog prinosa. Stajnjak je organsko đubrivo koje predstavlja smešu čvrstih i tečnih materija koja su podvrgute procesima previranja.

Stajsko đubrivo sastoji se od: vode 75%, suve materije 25%, azota 0,5%, fosfora 0,15%, kalijuma 0,6%.  Unosi se pri sadnji drveća i žbunja u sadne jame ili pri osnivanju travnjaka, i cvetnih leja mešajući se sa površinskim slojem zemljišta.

MPS baneri II

Stajnjak može biti živinski, konjski, ovčiji, svinjski, goveđi, svež ili pregoreli. Svež stajnjak je često korišćen za tople leje u povrtarstvu gde je unošen na dno kako bi razlaganjem oslobodio toplotu koja je korišćena za grejanje supstrata iznad njega.

Goveđi stajnjak sadrži više vode, a manje hranljivih sastojaka, pa se svrstava u hladan stajnjak. Svinjski stajnjak može da bude i topao i hladan, što zavisi od vrste hrane koja se daje životinjama.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Živinski stajnjak je najjači po svom sastavu i sadrži mnogo više hranljivih sastojaka, pa sa njim treba biti posebno oprezan. On je, takođe, vredan izvor mikroelemenata u tragovima: bakra, cinka i molibdena, koji mogu biti deficitarni u određenim tipovima zemljišta. Stajnjak sadrži u sebi mikroorganizme, koji razlažu sastojke zemljišta i čine ih pristupačnim biljci, a utiče i na održavanje toplote u zemljištu upijanjem i zadržavanjem sunčanih zraka. Na taj način zemljište se bolje i ranije zagreva, pa setva može ranije da se obavi. To je posebno od značaja za teška zemljišta, koja se u proleće sporije zagrevaju.

PROČITAJTE I...  Pakovanje stajnjaka: Važna mera za zaštitu od zaraznih bolesti

Istraživanje je pokazalo da živinski stajnjak na pašnjacima može dati slične prinose kao konvencionalna, neorganska đubriva.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Korisnost stajnjaka

Benefiti od upotrebe stajnjaka su mnogobrojni, jer on sadrži sve neophodne hranljive materije potrebne biljkama, poboljšava fizičke osobine zemljišta, strukturu i vodno – vazdušni režim, zatim laka zemljišta vezuje, a teška čini rastresitim, povećava snagu držanja vode u zemljištu, vezuje biljna hraniva i time sprečava njihovo ispiranje. Zemljište koje sadrži sve ove osobine, lakše se i jeftinije obrađuje, što je za svakog proizvođača korisno.

Iskoristljivost stajnjaka u mnogome zavisi i od samog tipa i strukture zemljišta. Stručnjaci savetuju da se upotrebi 20 tona po hektaru svake druge-treće godine ili 40 tona po hektaru svake četvrte godine.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstSpomenici srpskom seljaku: Jedinstveni u Srbiji
Sledeći tekstAgroekonom ocenjuje: Cene hrane će rasti do sledećeg leta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime