Čime prskati paradajz protiv plamenjače? Hemijom nikako

0
55080
Agrosaveti - paradajz 05
Foto: Vertigo produkcija

Paradajz može da se zaštiti od plamenjače prirodnim putem, ako se na vreme interveniše. Postoji niz prirodnih, domaćih preparata koje možete sami da napravite, malo koštaju, a izuzetna su prevencija.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Najveća boljka paradajza je plamenjača. U pitanju je gljivično oboljenje, a napada celu biljku: list, stablo i plodove. Jako se brzo širi i kada jednom zahvati biljku, gotovo da nema pomoći. Zato je prevencija ključ zaštite paradajza od plamenjače.

Prvi simptomi plamenjače se detektuju na listu, a to su svetlo smeđe pege koje ubrzo potamne i list se suši. Ova bolest može u potpunosti da „sprži“ listove za jako kratko vreme, a ono što je čini opasnom je što se jako brzo širi.

Magnetic 1120x185px

Za razvoj bolesti idealni uslovi su visoka vlaga koja nastaje učestalim kišama i toplo vreme, odnosno temperatura između 16 i 25 stepeni Celzijusovih.

Prvo, važno je da se paradajz sadi na dovoljnom razmaku kako bi biljke imale dovoljna protok vazduha. Zakidanje zaperaka je još jedna mera koja omogućava da paradajz ne dobije preteranu lisnu masu.

ExelGrow Adama 1120x180

Takođe, preporučuje se da se paradajz ne stavlja u žičane kaveze, već da se privežu uz pritke. Na taj način rasteretićete prostor, a protok vazduha će držati biljke suvim.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprika u Ruskom Krsturu

Zatim, način zalivanja. Vlaga, posebno na lišću, pruža dobre uslove da se spore ove gljivice osećaju kao kod kuće. Zbog toga je zalivanje u podnožju biljke, a ne po listovima jako bitno. Ukoliko za navodnjavanje paradajza koristite sistem prskalica ili sličnu metodu, učinite to ujutro kako bi biljke imale vremena da se osuše tokom dana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Na kraju sezone, obavezno očistite baštu ili plastenik od prethodnih biljaka, jer spore mogu da prezime na biljkama ostavljenim u vrtu iz prethodne godine.

Prirodni fungicidi mogu biti veoma efikasna preventivna rešenja tokom vegetacije.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Soda bikarbona

Kako biste napravili rastvor koji sprečava bolest potrebno je u 4 litre vode sipati 4 kašičice sode bikarbone i jednu kašičicu biljnog ulja. Ovim rastvorom poprskajte paradajz. Neophodno je redovno primenjivati, jednom do dva puta nedeljno. Posebno je potrebno prskati biljke posle kiše, kako bi se održala njegova efikasnost.

Nikada nemojte da prskate biljke preko dana. Najbolje je ujutro ili eventualno uveče. Još jednom naglašavamo da je u pitanju prevencija. Ukoliko su biljke zahvaćene bolešću, a reč je o par listova, odmah treba ukloniti te listove. Ukoliko je biljka više obolela, treba je iščupati i ukloniti iz bašte.

Spyrale Adama 1120x1080

Mlekom protiv plamenjače paradajza

Obično, nekuvano mleko i te kako može da bude efikasno u prevenciji plamenjače.

PROČITAJTE I...  Reagujte na vreme: Zaštitite luk od tripsa i plamenjače

Napravite rastvor od 1 dela mleka i 9 delova vode. Dakle, ako je rastvor od 10 litara, imaćemo unutra 1 litar mleka i 9 litara vode. Sa tim se prska cela biljka. Možete da prskate na svake 2 nedelje ili češće (zavisno od kiša) sve do sredine leta ili duže, u slučaju da je vreme vlažno i toplo. Mleko sa manjim procentom masnoće funkcioniše bolje i lakše ćete prskati, jer masnoća može da zapuši prskalice.

Najbolje je biljke prskati ujutro, kako bi paradajz imao vremena da se osuši.

T.T.

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja linkovanog izvora.

Prethodni tekstOčekuje se skok cena poljoprivredne mehanizacije
Sledeći tekstMinistar u Bogatiću odgovarao na zahteve stočara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime