Očekuje se skok cena poljoprivredne mehanizacije

0
137
Agrosaveti - Kubota mehanizacija 02

Poskupljenje sirovina i manjak komponenti, te porast potražnje usloviće rast cene poljoprivredne mehanizacije.

Adama Asorbital 1120x180

Kako stoji u ekonomskom izveštaju za 2021. godinu Udruženja poljoprivredne opreme Axema, proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Francuskoj, koja je najjača u ovom sektoru u Evropskoj uniji, planiraju da podignu cene. Razlog tome su povećani troškovi sirovina, manjak komponenti, te povećana tražnja od strane farmera.

Nakon što su cene žitarica porasle, farmeri žele da ulože novac u nove mašine. Ova se situacija poklopila sa globalnim poremećajem lanca snabdevanja povezanim sa pandemijom, što proizvođačima opreme kao što je AGCO Corp iz SAD-a i Deere & Co stvara velike poteškoće.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

U Axemi tvrde kako u Francuskoj gotovo svi proizvođači očekuju više prodajne cene, kao odgovor na pritiske u lancu snabdevanja. Osim toga, situacija sa nedostatkom sirovina se pogoršava.

Prema najnovijem istraživanju čak 94% kompanija ima problem sa snadbevanje, a preko 70% ima problem sa nabavkom čelika, elektronskih i hidrauličkih komponenti. Na to se dodaje i povećanje troškova proizvodnje, kao što su energija i transport zbog čega 13% kompanija veruje da je privremeno zaustavljanje određenih proizvodnih linija neizbežno.

1120x180px

Kada je reč o ceni čelika, koji može da predstavlja 30 do 40% proizvodnih troškova, ona se prošle godine udvostručila. Stoga pozivaju EU da ublaži robna ograničenja koja su usmerena na sprečavanje nepoštenog uvoza te sirovine.

PROČITAJTE I...  Registracija starog traktora uz dva svedoka

Izvor: E kapija

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstZaštita šljive u narednom periodu od infekcija i štetočina
Sledeći tekstČime prskati paradajz protiv plamenjače? Hemijom nikako

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime