Najlakši način da ZAMRZNETE SVEŽ PARADAJZ

0
275
paradajz
Foto: Pixabay

Želite siguran način da sačuvate gomilu svežeg paradajza bez guljenja, ceđenja ili blanširanja? Оvo je omiljena metoda mnogih domaćica za čuvanje celih, zrelih  plodova paradajza do zime, a takođe je najbrža i najlakša za izvedbu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kada mislimo o pravljenju zimnice i čuvanju hrane, uglavnom se to odnosi na džemove, kisele krastavčiće, ajvar i druge konzervisane proizvode. Međutim, često se zanemaruje najjednostavnija tehnika čuvanja.

U zavisnosnoti od toga šta kasnije želite da pravite od svog paradajza, važno je znati koju ćete sortu da zamrznete. Na primer, ako vam izgled nije važan, sorte paradajza koje su sočne, odnosno pune soka, imaju tendenciju da se raspadnu, odnosno, da ne izgledaju lepo nakon što se odmrznu i uglavnom se koriste u receptima koji zahtevaju kuvanje ili gnječenje paradajza.

Adama Sultan 1120x180

Da li će se zamrzavanjem promeniti ukus paradajzu?

Čuvanje paradajza u frižideru ili zamrzivaču utiče na ukus paradajza. Jedinjenja koja daju paradajzu prepoznatljive arome (one koje prepoznajemo kao slatke, zemljane i drugo) osetljiva su na temperature ispod 11 stepeni Celzijusovih. Čuvanje na hladnom ometa enzime koji pomažu u sintezi ovih isparljivih jedinjenja u paradajzu. Rezultat je produženi rok trajanja, uz kompromis smanjenog ukusa.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rasada i povrća u plastenicima u selu Dučina

Međutim, gubitak ukusa je manje primetan kod zamrznutog domaćeg paradajza. Na primer, ako uporedite ukus zamrznutog ili svežeg paradajza iz supermarketa u supi ili čorbi, sa domaćim paradajzom koji je sazreo u bašti i koji je bio zamrznut pa odmrznut – domaći paradajz će svaki put pobediti.

galenika psenica LG 1120x185px

Kako zamrznuti ceo paradajz

Paradajz očistite od peteljki, operite i osušite, a zatim ih rasporedite na tacnu za pečenje u jednom sloju. Stavite ih tako u zamrzivač dok se paradajz ne zamrzne do kraja. To može da potraje od dva do četiri sata, zavisno od veličine plodova.

Kada se paradajz stvrdne, prebacite ih u posudu ili kese za zamrzivač i vratite ih u zamrzivač. Ako to ovako uradite, umesto da ih odmah ubacite u kese, plodovi se neće zamrznuti u jednu veliku grudvu. Naravno, možda ćete morati malo da ih protresete, ako su bili dugo zamrznuti, ali nećete moradi da odmrznete celu kesu, da biste uzeli par komada. Kada vam tokom zime zatreba paradajz za supe i variva, izvadite onoliko koliko vam je potrebno da se odmrzne, a ostatak vratite u zamrzivač.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ukoliko se čuva u hermetički zatvorenoj posudili ili kesi za zamzavanje, na ovaj način paradajz može da se sačuva do 6 meseci.

PROČITAJTE I...  Oporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKina upravlja klimom da bi spasila pirinač od suše
Sledeći tekstUzgoj lavande zahvalan posao

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime