Proizvodnja lipovog meda na Fruškoj Gori

0
410
Agrosaveti---Fruska-Gora---lipov-med---02
Timac AGRO

U selu Grabovu na Fruškoj Gori sreli smo se sa dugogodišnjim pčelarom, Đorđem Mrkićem. On je baš u ovom malom selu pronašao idealnu lokaciju za svoje košnice. Kako kaže, ovaj prirodni kutak ima puno potencijala, a ono što je najvažnije jeste da su pčele ovde bezbedne.

“Ono što je meni bilo najvažnije prilikom izbora lokacije, jeste to što je ovde upotreba hemije gotovo zanemarljiva. Meštani kažu da se ne sećaju da je ikada ovde rađeno tretiranje komaraca i krpelja, a poljoprivreda nije toliko intenzivna. Postoje plantaže vinograda Vinarije Kovačević, ali oni rade na organski način.” – kaže Mrkić.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

ZADRUGA FRUŠKOGORSKA KOŠNICA

A baš u Grabovu je osnovana i pčelarska zadruga “Fruškogorska košnica” koja okuplja 17 zadrugara i koja ima velike planove, a u vezi su sa pričom o Fruškogorskom lipovom medu.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Fruska-Gora---lipov-med---01

“Da bismo izašli na svetsko tržište, ali i da bismo na našem tržištu plasirali med po svim pravilima geografske oznake, nama je trebao pogon na Fruškoj Gori. Mi smo pokušali da sarađujemo sa nekim već postojećim pogonima, ali oni nisu našli zajednički interes. Inicijalna kapisla je bio konkurs  za novoosnovane zadruge ministra Krkobabića, pa smo konkurisali. Prve godine nismo prošli, ali već sledeće godine jesmo. Dobili smo sredstva za opremu.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lavande na Fruškoj Gori

ŠTA IZDVAJA FRUŠKOGORSKI LIPOV MED OD DRUGIH?

Kroz sertifikaciju i brojne analize Fruškogorskog lipovog meda, došlo se do saznanja da se radi o jedinstvenom medu u svetu, da je reč o premium proizvodu i da se takav lipov med ne proizvodi nigde na svetu, a takvu poziciju je valjalo iskoristiti, dodaje naš domaćin. Domaći pčelari su već ispitali tržište za njihov proizvod na brojnim svetskim sajmovima, te su se uverili da se lipov med sa Fruške Gore veoma lepo prodaje po višim cenama u odnosu na druge, jer ga prodaje sam kvalitet, ističe Mrkić. A šta ga zapravo čini tako jedinstvenim?

Biofor baner 728x90

“Identifikacija od čega je med, radi se na osnovu polenskih analiza. Ako je 29% lipovog polena, tada se priznaje da je to lipov med. Naš, Fruškogorski lipov med ne može imati tu oznaku, ako ima manje od 60% lipovog polena, a imali smo med i sa preko 90%. Upravo je to ono što ga izdvaja u odnosu na neke druge.” – ističe Mrkić.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Gornja Kamenica

Agrosaveti---Fruska-Gora---lipov-med---03

Na fruškogorsku lipovu pašu sjate se pčelari iz čitave Srbije, te je postalo problematično uopšte i naći lokaciju za stacioniranje košnica. Ono što je inicijativa novosadskog udruženja pčelara jeste mapiranje same lokacije i uređenje šumskih puteva, kako bi se košnice mogle postaviti unutar šume, mimo pešačkih staza i izletišta i kako niko ne bi imao problema, ni posetioci, ni pčelari, kao ni sam nacionalni park Fruške Gore.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime