ROMANESKO karfiol (brokoli) – kratak vodič za uzgoj

0
490
romanesko karfiol brokoli
Foto: Pixabay

Iako se vodi debata o tome da li je romanesko karfiol ili brokoli, zasigurno je da je aromatičan i atraktivan član porodice kupusa i savršen dodatak bašti za berbu u prohladnoj sezoni, bilo da je reč o proleću ili jeseni. Kako se sadi i uzgaja ova povrtarska kultura možete saznati u narednim redovima.

Orius 1120x1080

Romanesko karfiol ili romanesko brokoli ima sličan, ali blaži, slađi i orašastiji ukus od brokolija i karfiola. Njegov dodatni kvalitet je upečatljiva svetlozelena glavica sastavljena od brojnih konusnih cvetića, od kojih svaki raste u logaritamskoj spirali stvarajući fraktalni izgled.

Iako sve više dobija na popularnosti, seme i rasad romanesko  se može naći na Internetu kod malih uzgajivača i rasadnika starih sorti. Nakon što pronađete rasad ili seme, uzgoj nije težak.

Agil 1120x180

Kako posaditi romanesko

Romanesko je povrće koje voli hladnije vreme i obično se gaji u proleće ili u jesen, jer ne podnosi vrućinu. Najbolje je odgajiti svoj rasad iz semena u zatvorenom prostoru. Za prolećnu sadnju seme može da se seje četiri do šest nedelja pre poslednjeg mraza, a zatim se sadnice presađuju u vrt u rano proleće. Kada govorimo o jesenjem uzgoju, rasad se proizvodi u kasno leto.

PROČITAJTE I...  Iz ličnog iskustva: Uzgoj paradajza u plasteniku

Mesto za sadnju rasada treba da bude osunčano. Biljke traže šest do osam sati sunca dnevno. Tlo treba da bude na bazi ilovače, sa pH od 6,0 do 7,5, dobro drenirano i bogato azotom. Romanesko može da toleriše blago alkalno zemljište. Rasad se sadi u prethodno iskopanu malu rupu, a zatim se prostor oko biljke puni zemljom kako bi biljka bila na istom nivou na kojem je bila u saksiji. Rasad se sadi na razmak od minimum 50 cm u redu.

Biljkama je potrebna obilna i stalna vlaga da bi proizvele jestive glavice. Ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno osuši do sledećeg zalivanja. Zalivanje se obavlja po bazi biljke, nikako preko cele biljke kako bi se izbegle gljivične i druge bolesti. Takođe, potrebno je redovno pleviti od korova.

Romanesko se đubri jednom ili dva puta tokom vegetacije đubrivom sa visokim sadržajem azota. Đubrivo se posipa 15-ak cm dalje od samih biljaka, a zatim se zemlja zaliva ili navodnjava.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje

Preporuka je da se koristi kompost za obogaćivanje tla hranljivim materijama i da se biljke malčiraju kako bi se zaštitilo površinsko korenje i zadržala vlaga zemljišta.

Razmnožavanje romanesko karfiola

Iako se romanesko može razmnožavati stavljanjem glavne stabiljke u čašu vode kako bi razvila korenje, biljka neće da proizvede novu glavicu. Najbolje je odgajiti svoj rasad iz semena ili kupiti rasad od pouzdanog rasadnika.

Berba

U većini područja, glavice romanesko karfiola su spremne za berbu 75 do 100 dana nakon presađivanja. Glavica se odseče sa biljke oštrim nožem. Za sorte koje daju nekoliko manjih glavica, uklanjaju se pojedinačne stabljike. Glavice možete iskoristiti odmah ili čuvati u frižideru oko nedelju dana.

Jednom kada se odseče glavna glavica, romanesko brokoli ne proizvodi nove bočne izdanke. Biljka se može izvaditi iz zemlje i kompostirati.

Prethodni tekstNegativan uticaj kiše: Pšenica polegla, trešnja najugroženija
Sledeći tekstKako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU bez upotrebe pesticida

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime