Poljoprivrednici predali zahtev Ministarstvu: Ili slobodan izvoz pšenice ili otkup po ovoj ceni

0
725
Agrosaveti - Pšenica 02

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije predala je spisak zahteva Ministarstvu poljoprivrede. Glavni zahtev je da se dozvoli izvoz pšenice. Ako se ne dozvoli, traže da država otkupi svu pšenicu od poljoprivrednika u Srbiji i to po ceni višoj nego što trenutno otkupljuju Robne rezerve. Takođe, tražili su zaštitu povrtara i voćara, kao i pomoć za stočarstvo.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Članovi udruženja u osnivanju “Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije” uz zahtev koji su predali na pisarnici Ministarstva poljoprivrede, simbolično su doneli veliku korpu sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom kako bi prezentovali kakav je rod ove godine.

Predstavnik Inicijative  Radoslav Adamović kaže da će zabrana izvoza pšenice uz sušu  „dovesti ratare do totalne propasti“.On je istakao da predstavljaju oko 2.000 poljoprivrednika iz Vojvodina i da ne žele da se bore protestima i blokadama, već da reše problem u institucijama.

ExelGrow Adama 1120x180

“Osnovni zahtev je da se dozvoli izvoz. Ako se ne dozvoli, tražimo da država otkupi svu pšenicu od poljoprivrednika u Srbiji po ceni od 45 din/kg sa PDV-om. Tražimo jetinije đubrivo. Ako je tržišna privreda, onda neka nam po tržišnim cenama otkupe našu robu, ako ne – onda da nam se pomogne za đubrivo, za naftu, jer imamo najskuplju naftu, najniže cene naših proizvoda i najmanje subvencije u Evropi”, naglasio je Adamović.

PROČITAJTE I...  Oranice obećavaju dobar rod

Prvi put u istoriji predata pšenica bez cene

Njegov kolega iz Jaše Tomića Vukašin Baćina kaže da su ove godine prvi put u istoriji predali pšenicu u silose, a da ne znaju cenu. Jedan od razloga su dileme i strahovi domaćih otkupljivača.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

“Još ne postoji zvanična otkupna cena pšenice kod otkupljivača. Država je uvela zabranu izvoza, samim tim je stala trgovina pšenicom. Mi smo je pokosili, predali je u tuđa skladišta i sada nit imamo cenu nit imamo novac. Za sada nema cene ni za skladištenje, ali je prošlih godina bilo jedan odsto od vrednosti robe na mesečnom nivou”, rekao je Baćina.

Zahtevi za sve poljoprivrednike

Predstavnici Incijiative podneli su pet zahteva:
1. Otkup pšenice po ceni od minimalno 45 dinara sa PDV-om,
2. Oslobađanje akcize za dizel gorivo na benzinskim pumpama po 100 litara po hektaru,
3. Povećanje podsticaja u stočarstvu uz isplate dospelih i izmirenja zaostalih dugova,
4. Zaštita povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza i
5. Direktna davanja po hektaru u iznosu od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalnom procentu od 50 odsto od cene.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvori: Tanjug / Agronews / Danas

Prethodni tekstOrganska zaštita povrća: Čaj (oparak) od krompira, crnog i belog luka
Sledeći tekstUvoz azotnih đubriva bez carine do kraja godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime