Za uspešan uzgoj jabuke na organski način važno je obratiti pažnju na odabir sorte i nekoliko karakteristika. Savete i preporuke daje Stanković Vladimir iz PSSS Negotin.
Organski uzgoj ima za cilj da se održi ekološka ravnoteža u sredini u kojoj postoji bogat biljni i životinjski svet ili da se kreira i održi u sredini gde je balans životne sredine narušen.
Pored savremenih zasada novih sorti jabuke u kojima se odvija intezivan način uzgoja, sve više ljudi se odlučuje za podizanje ekstenzivnih zasada sa autohtonim sortama jabuke i na organski način uzgoja. Ekstenzivni zasadi jabuke imaju duži period eksploatacije, plodovi se proizvode za svežu potrošnju ili preradu, a sami zasadi predstavljaju značajan doprinos biodiverzitetu, kao i očuvanju raznih sorti jabuke.
Prilikom gajenja organske jabuke, kvalitet sadnog materjala predstavlja jedan od najvažnijih faktora. Idealna sorta jabuke koja je pogodna za organsku proizvodnju treba da ima sledeće osobine:
- Otpornost prema prouzrokovačima čađave krastavosti i pepelnice;
- Da rađa dobro i redovno;
- Da ima dobar ukus i da je sočna;
- Akraktivan izgled i srednju krupnoću ploda;
- Otpornost na bolesti prilikom skladištenja.
Sorte jabuke pogodne za organsku proizvodnju
Neke od sorti jabuka koje su pogodne i za organsku proizvodnju su:
Prima – Ova sorta jabuke je stvorena u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je pogodna za gajenje u organskim voćnjacima pre svega zbog njene otpornosti prema čađavoj krastavosti i pepelnici. Ova sorta rano prorodi i rađa dobro i redovno. Plod je srednje krupnoće, lepog izgleda. Osnovna boja ploda u punoj zrelosti je žuta sa dopunskom crvenom bojom na površini pokožice.
GoldRush – Stablo ove sorte jabuke je srednje bujnosti, ponekad sklono alternativnom rađanju. Sorta je veoma kasnog vremena zrenja, a plodovi su srednje krupnoće. Ova sorta jabuke je pogodna za organsku proizvodnju prema svega zbog njene otpornosti prema čađavoj krastavosti i bakterioznoj plamenjači, a poseduje i tolerantnost prema pepelnici.
Florina – Plodovi ove sorte jabuke su konični, srednje veličine. Samo stablo je srednje bujnosti i redovno radja. Ova sorta jabuke spada u sorte kasnog vremena zrenja. Florina je pogodna za organsku proizvodnju pre svega zbog njene otpornosti prema prouzrokovaču čađave krastavosti. Tolerantna je i prema bakterioznoj plamenjači.
Liberty – Stvorena takođe u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova sorta jabuke pogodna je za orgaansku proizvodnju pre svega zbog svoje otpornosti prema čađavoj krastavosti. Takođe ova sorta je umereno otporna prema bakterioznoj plamenjači i pepelnici. Plod ove sorte jabuke je izrazito krupan, dok je pokozica prekrivena prugastim crvenilom. Plod je blago nakiselog do slatkog ukusa i sazreva početkom oktobra.
Šumatovka– Autohtona sorta nepoznatog porekla. Stablo je veoma bujno, uske i piramidalne krune. Plod ove sorte jabuke je sitan, izduženo loptastog oblika zeleno – žute osnovne boje. Sazreva krajem oktobra i plodovi se mogu čuvati veoma dugo ( do maja ). Ova sorta jabuke je pogodna za organsku proizvodnju pre svega zbog njene otpornosti prema prouzrokovaču čađave krastavosti ( Venturia inaequalis ).
Budimka– Za organsku proizvodnju je pogodna i stara odomaćena sorta kao što je budimka. Stablo ove sorte jabuke je bujno i dugovečno, plod je srednje krupnoće loptasto kolačastog oblika i zelenkasto žute boje pokožice. Ova sorta sazreva polovinom oktobra. Srednje je otporna prema pepelnici i čađavoj krastavosti.