Značaj ambijentalnih uslova u kozarniku

0
2419
Agrosaveti - kozarnik 01

Veliki uticaj na produktivnost, odnosno na zdravlje koza imaju i ambijentalni uslovi od kojih su najvažniji: temperatura, vlažnost vazduha, zatim provetravanje, i osvetljenje u objektima. Prilikom same izgradnje, a zbog vrelih letnjih dana i okrutnih zima, najvažnija je izolacija. I to posebno krovna, kako vam kozarnik ne bi bio pretopao leti, a hladan zimi. Temperatura u kozarniku ne sme da bude viša od 15 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu, a zimi ne sme da ide ispod sedam stepeni. Naravno, leti treba izbegavati da temperature u stajama idu iznad 27 stepeni.

Adama Sultan 1120x180

U kozarniku je neophodno osigurati dovođenje dovoljnih količina čistog i svežeg vazduha, bez prevelike vlažnosti i sa odgovarajućom temperaturom što se postiže adekvatno rešenim sistemom ventilacije. Međutim, najveći neprijatelj koza je promaja, te se ona mora izbeći.

Zadovoljavajuća ventilacija se postiže ako se ukupna zapremina vazduha u objektu obnovi između šest i 20 puta na sat. Za potpunu izmenu vazduha potrebno je 3-10 minuta. Dotok vazduha mora biti od 30 m kub./h/grlu zimi i 120-150 m kub. leti. Zato je važno da objekat u kojem borave koze ima određenu kubikaturu, pa od poda do tavanice mora biti bar tri metra visine. Brzina protoka vazduha ne sme da prelazi 0,5 m/s u visini grla, rekao je za naš portal mr Zoran Novaković iz Poljoprivredne savetodavne stanice Novi Sad.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Još jedan važan neprijatelj koza je prekomerna vlažnost vazduha.

PROČITAJTE I...  Uzgoj sanske rase koza i proizvodnja kozijeg sira

Vlažnost vazduha u kozarniku treba da iznosi od 60 do 70% u idealnim uslovima, ali ne sme da prelazi 85%, a vlažnost možete izmeriti higrometrom. Važno je da znate da brojni faktori utiču na vlažnost u objektu. Naravno, najveći procenat je urin, ali da li ste znali da svaka koza disanjem izbaci i do 1,5 litre tečnosti, pa ako imate veći broj grla na malom prostoru, tada će i vlažnost vazduha u kozarniku biti prekomerna.

BioPlug 728x90px

I na kraju, osvetljenje. Ono je takođe veoma važno kada se govori o ambijentalnim uslovima. Prozori i dotok prirodnog svetla se ne sme zanemariti, a kada govorimo o veštačkom svetlu ono mora biti oko dva vata po kvadratu.

Obezbedite vašim kozama kvalitetne ambijentalne uslove, kako bi vam one vratile svojom produktivnošću.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstAmerička brusnica na listi za odstrel Evropske unije
Sledeći tekstRusija povećava proizvodnju voća na Severnom Kavkazu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime